Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka mięsna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 811321" data-attributes="member: 4258"><p>Składniki:</p><p></p><p>* mięso ze schabu, tak na 5-6 kotletów</p><p>* piersi z kurczaka (podwójne) ok. 500-600g</p><p>* 600-700 g pieczarek</p><p>* dwie duże cebule</p><p></p><p>* 250g sera żółtego</p><p>* 250 ml majonezu</p><p>* 150-200 ml śmietany 30%</p><p>* sól i pieprz</p><p>* curry</p><p>* olej</p><p>* 2 łyżki masła</p><p>* 2 łyżki mąki</p><p></p><p>Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozbić , ale nie za bardzo. Schabowe również rozbić. Dno naczynia wysmarować olejem i ułożyć schabowe. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulkę w kostkę. Na schabowe ułożyć 1/2 pieczarek i 1/2 cebuli. Posypać solą i pieprzem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]37542[/ATTACH]</p><p></p><p> Na pieczarki ułożyć 1/2 utartego sera żółtego i polać odrobiną oleju. Następnie ułożyć piersi z kurczaka i posypać solą i pieprzem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]37543[/ATTACH]</p><p></p><p>Na mięso z kurczaka ułożyć pozostałe pieczarki, następnie cebulę i przyprawy. Wierzch posypać serem żółtym i polać olejem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]37544[/ATTACH]</p><p></p><p>Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 oC ok. 1h 30 minut w przykrytym naczyniu. W trakcie pieczenia będzie powstawać sos, który należy wybierać łyżką do garnka (<strong>będzie potrzebny</strong>). Jak mięso już będzie prawie miękkie, całość polać majonezem i zapiekać do zrumienienia (naczynie odkryte).</p><p></p><p>W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek o stopniowo dolewamy sos zebrany z pieczeni (powstanie taki beszamel). Jeżeli sosu będzie za mało , dolewamy gotowanej wody. Na koniec, jak już nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy 1 - 2 łyżeczek curry i podlewamy śmietanką (30%).</p><p></p><p>[ATTACH=full]37545[/ATTACH]</p><p></p><p>Najsmaczniejsza jest podana z ryżem ugotowanym na sypko, który polewamy sosem i z sałatą zieloną .</p><p>Danie dość pracochłonne ale warto zrobić gdy mamy mieć gości, gdyż przygotowujemy wcześniej a później tylko podgrzewamy i kroimy na kawałki.</p><p>Sos też można podgrzać w każdej chwili.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 811321, member: 4258"] Składniki: * mięso ze schabu, tak na 5-6 kotletów * piersi z kurczaka (podwójne) ok. 500-600g * 600-700 g pieczarek * dwie duże cebule * 250g sera żółtego * 250 ml majonezu * 150-200 ml śmietany 30% * sól i pieprz * curry * olej * 2 łyżki masła * 2 łyżki mąki Piersi z kurczaka przekroić w poprzek i rozbić , ale nie za bardzo. Schabowe również rozbić. Dno naczynia wysmarować olejem i ułożyć schabowe. Pieczarki pokroić w plasterki a cebulkę w kostkę. Na schabowe ułożyć 1/2 pieczarek i 1/2 cebuli. Posypać solą i pieprzem. [ATTACH=full]37542[/ATTACH] Na pieczarki ułożyć 1/2 utartego sera żółtego i polać odrobiną oleju. Następnie ułożyć piersi z kurczaka i posypać solą i pieprzem. [ATTACH=full]37543[/ATTACH] Na mięso z kurczaka ułożyć pozostałe pieczarki, następnie cebulę i przyprawy. Wierzch posypać serem żółtym i polać olejem. [ATTACH=full]37544[/ATTACH] Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 oC ok. 1h 30 minut w przykrytym naczyniu. W trakcie pieczenia będzie powstawać sos, który należy wybierać łyżką do garnka ([B]będzie potrzebny[/B]). Jak mięso już będzie prawie miękkie, całość polać majonezem i zapiekać do zrumienienia (naczynie odkryte). W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek o stopniowo dolewamy sos zebrany z pieczeni (powstanie taki beszamel). Jeżeli sosu będzie za mało , dolewamy gotowanej wody. Na koniec, jak już nabierze odpowiedniej gęstości dodajemy 1 - 2 łyżeczek curry i podlewamy śmietanką (30%). [ATTACH=full]37545[/ATTACH] Najsmaczniejsza jest podana z ryżem ugotowanym na sypko, który polewamy sosem i z sałatą zieloną . Danie dość pracochłonne ale warto zrobić gdy mamy mieć gości, gdyż przygotowujemy wcześniej a później tylko podgrzewamy i kroimy na kawałki. Sos też można podgrzać w każdej chwili. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka mięsna
Top
Bottom