Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka myśliwska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 204222" data-attributes="member: 49"><p><strong>Zapiekanka myśliwska</strong></p><p></p><p>1 kg ziemniaków,</p><p>800 g cebuli,</p><p>500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub</p><p>400 g mięsa wołowego,</p><p>200 g masła,</p><p>pół szklanki śmietany,</p><p>listek laurowy,</p><p>2&#8212;3 goździki,</p><p>po 2&#8212;3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,</p><p>4 ogórki konserwowe,</p><p>tarta bułka,</p><p>sól, pieprz,</p><p>szczypta gałki muszkatołowej </p><p></p><p>Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować na dobę mięso wołowe, posolić, obłożyć plasterkami jednej cebuli, polać zagotowaną zaprawą (woda z octem + przyprawy). Mięso wyjęte z marynaty obsmażyć na tłuszczu wraz z posiekaną świeżą cebulą, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić ok. 45 minut pod przykryciem. W tym czasie ugotować ziemniaki, odcedzić, utrzeć z masłem (zostawić łyżkę) i gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć część puree ziemniaczanego, na nim pokrajane w plastry mięso, na nim cebulę i marynaty oraz pokrajane w plasterki ogórki. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki posypane tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać 30 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 204222, member: 49"] [B]Zapiekanka myśliwska[/B] 1 kg ziemniaków, 800 g cebuli, 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub 400 g mięsa wołowego, 200 g masła, pół szklanki śmietany, listek laurowy, 2—3 goździki, po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, 4 ogórki konserwowe, tarta bułka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować na dobę mięso wołowe, posolić, obłożyć plasterkami jednej cebuli, polać zagotowaną zaprawą (woda z octem + przyprawy). Mięso wyjęte z marynaty obsmażyć na tłuszczu wraz z posiekaną świeżą cebulą, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić ok. 45 minut pod przykryciem. W tym czasie ugotować ziemniaki, odcedzić, utrzeć z masłem (zostawić łyżkę) i gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć część puree ziemniaczanego, na nim pokrajane w plastry mięso, na nim cebulę i marynaty oraz pokrajane w plasterki ogórki. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki posypane tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać 30 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka myśliwska
Top
Bottom