- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
150 g ryżu krótkoziarnistego
0,5 l mleka
0,5 łyżeczki soli
kawałek skórki z cytryny
80 g masła
2 jajka
50 g cukru
500 g moreli, z puszki lub kompotu
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1. Ryż przepłukać na sitku i osączyć. Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, dodać ryż i dusić 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
2. Wyjąć skórkę z cytryny, dodać masło i zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na pianę i dodać do ryżu.
3. Płaską formę wysmarować masłem, na jej dnie warstwami ułożyć morele i ryż, powierzchnię ryżu wygładzić i posypać cukrem.
4. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 200 C ( piecyk gazowy: stopień 3-4) ok. 30 minut, aż zapiekanka będzie miała jasnozłoty kolor. Podawać gorącą lub letnią z lekko podgrzanym sosem zrobionym z kompotu morelowego i małej ilości zmiksowanych moreli.
Smacznego!
150 g ryżu krótkoziarnistego
0,5 l mleka
0,5 łyżeczki soli
kawałek skórki z cytryny
80 g masła
2 jajka
50 g cukru
500 g moreli, z puszki lub kompotu
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1. Ryż przepłukać na sitku i osączyć. Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, dodać ryż i dusić 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
2. Wyjąć skórkę z cytryny, dodać masło i zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na pianę i dodać do ryżu.
3. Płaską formę wysmarować masłem, na jej dnie warstwami ułożyć morele i ryż, powierzchnię ryżu wygładzić i posypać cukrem.
4. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 200 C ( piecyk gazowy: stopień 3-4) ok. 30 minut, aż zapiekanka będzie miała jasnozłoty kolor. Podawać gorącą lub letnią z lekko podgrzanym sosem zrobionym z kompotu morelowego i małej ilości zmiksowanych moreli.
Smacznego!