Zapiekanka ryżowa z morelami

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

150 g ryżu krótkoziarnistego
0,5 l mleka
0,5 łyżeczki soli
kawałek skórki z cytryny
80 g masła
2 jajka
50 g cukru
500 g moreli, z puszki lub kompotu
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

1. Ryż przepłukać na sitku i osączyć. Mleko, sól i skórkę z cytryny zagotować, dodać ryż i dusić 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
2. Wyjąć skórkę z cytryny, dodać masło i zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na pianę i dodać do ryżu.
3. Płaską formę wysmarować masłem, na jej dnie warstwami ułożyć morele i ryż, powierzchnię ryżu wygładzić i posypać cukrem.
4. Piec na środkowym poziomie piekarnika w temp. 200 C ( piecyk gazowy: stopień 3-4) ok. 30 minut, aż zapiekanka będzie miała jasnozłoty kolor. Podawać gorącą lub letnią z lekko podgrzanym sosem zrobionym z kompotu morelowego i małej ilości zmiksowanych moreli.

Smacznego!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy