Zapiekanka ryżowa z sosem pomidorowym

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
25 dag wędzonej ogonówki
3 łyżki oliwy
2 jajka
4 pomidory
2 cebule
sól, pieprz
bazylia
tarty ser żółty

Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy obraną i drobno posiekaną cebulę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z cebulą. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito otrzymując sos. Podduszamy parę minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na łyżce oliwy podsmażamy wędzoną ogonówkę. Następnie mieszamy ją z ryżem i rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż wykładamy do wysmarowanej formy do zapiekania. Następnie zalewamy całość otrzymanym sosem pomidorowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Przepis został zrochę zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ w oryginale dodaje się gotowy sos pomidorowy z cebulą, a ja przygotowałam go samodzielnie z pomidorów, cebuli, bazylii, soli i pieprzu.

Źródło: "Dania z ryżu i kasz" H. Jachowska seria Biblioteczka Poradnika Domowego

IMG_0871.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0871.JPG
    IMG_0871.JPG
    185.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy