Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ryżowa z sosem pomidorowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 814612" data-attributes="member: 2755"><p>2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko</p><p>25 dag wędzonej ogonówki</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>2 jajka</p><p>4 pomidory</p><p>2 cebule</p><p>sól, pieprz</p><p>bazylia</p><p>tarty ser żółty</p><p></p><p>Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy obraną i drobno posiekaną cebulę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z cebulą. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito otrzymując sos. Podduszamy parę minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na łyżce oliwy podsmażamy wędzoną ogonówkę. Następnie mieszamy ją z ryżem i rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż wykładamy do wysmarowanej formy do zapiekania. Następnie zalewamy całość otrzymanym sosem pomidorowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.</p><p></p><p>Przepis został zrochę zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ w oryginale dodaje się gotowy sos pomidorowy z cebulą, a ja przygotowałam go samodzielnie z pomidorów, cebuli, bazylii, soli i pieprzu.</p><p></p><p>Źródło: &quot;Dania z ryżu i kasz&quot; H. Jachowska seria Biblioteczka Poradnika Domowego</p><p></p><p>[ATTACH=full]37707[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 814612, member: 2755"] 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 25 dag wędzonej ogonówki 3 łyżki oliwy 2 jajka 4 pomidory 2 cebule sól, pieprz bazylia tarty ser żółty Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy obraną i drobno posiekaną cebulę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z cebulą. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito otrzymując sos. Podduszamy parę minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na łyżce oliwy podsmażamy wędzoną ogonówkę. Następnie mieszamy ją z ryżem i rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż wykładamy do wysmarowanej formy do zapiekania. Następnie zalewamy całość otrzymanym sosem pomidorowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przepis został zrochę zmodyfikowany przeze mnie, ponieważ w oryginale dodaje się gotowy sos pomidorowy z cebulą, a ja przygotowałam go samodzielnie z pomidorów, cebuli, bazylii, soli i pieprzu. Źródło: "Dania z ryżu i kasz" H. Jachowska seria Biblioteczka Poradnika Domowego [ATTACH=full]37707[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ryżowa z sosem pomidorowym
Top
Bottom