Zapiekanka ryżowa z szynką i pieczarkami

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Składniki:

3 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
2 cebule
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki bulionu drobiowego
15 dag szynki drobiowej
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
tarty żółty ser
kurkuma
sól, pieprz

Obieramy, siekamy cebulę, podsmażamy na oliwie. Ryż posypujemy kurkumą i mieszamy z cebulą. Następnie do ryżu z cebula dodajemy bulion drobiowy. Całość mieszamy. Na maśle podsmażamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu. Na to nakładamy pieczarki i szynkę. Następnie ponownie wykładamy warstwę ryżu. Całość posypujemy warstwą tartego żółtego sera. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Źródło: "Dania z ryżu i kasz" H. Jachowska seria Biblioteczka Poradnika Domowego

IMG_0865.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0865.JPG
    IMG_0865.JPG
    212.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
gatita @ 29 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=813818jaka jestem głodna !!!! Pyszności....
Zastanawaim się tylko czy 10 minut to nie za krótko ?
Ryż jest wcześniej ugotowany, pieczarki podsmażone. Jak ktoś chce szynkę też można przesmażyć. Te 10 minut wystarczyło, żeby całość była ciepła, ser na wierzchu się rozpuścił. Smaczne, choć następnym razem dodam troszkę pieprzu do ryżu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy