Żródło miesięcznik Kuchnia. Wyd Agora.
Można tę zapiekankę zrobić ze śliwek węgierek albo z mirabelek. Ja robiłam z węgierek.
Składniki dla 6 osób
75 dkg śliwek wegierek
5 jaj
10 dkg zmielonych orzechów laskowych
35 dkg słodkiej śmietanki
10 dkg mleka
40 ml (mały kieliszek do wódki) nalewki owocowej
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
Śliwki myjemy, suszymy, nakrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżkami cukru i polewamy alkoholem. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy łyżką cukru. Odcedzone sliwki wkładamy do formy, sok zachowujemy. W misce ubijamy jaja i dodajemy orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewamy sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko - powinniśmy otrzymać gładki kremowy sos. Wlewamy sos na śliwki. Wstawiamy formę do piekarnika na 45 minut - na wierzchu powinna utworzyć się piękna złota skórka.
Podajemy na ciepło, wtedy jest najsmaczniejsza.
Można tę zapiekankę zrobić ze śliwek węgierek albo z mirabelek. Ja robiłam z węgierek.
Składniki dla 6 osób
75 dkg śliwek wegierek
5 jaj
10 dkg zmielonych orzechów laskowych
35 dkg słodkiej śmietanki
10 dkg mleka
40 ml (mały kieliszek do wódki) nalewki owocowej
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
Śliwki myjemy, suszymy, nakrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżkami cukru i polewamy alkoholem. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy łyżką cukru. Odcedzone sliwki wkładamy do formy, sok zachowujemy. W misce ubijamy jaja i dodajemy orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewamy sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko - powinniśmy otrzymać gładki kremowy sos. Wlewamy sos na śliwki. Wstawiamy formę do piekarnika na 45 minut - na wierzchu powinna utworzyć się piękna złota skórka.
Podajemy na ciepło, wtedy jest najsmaczniejsza.