Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Zapiekanka śliwkowo - orzechowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 753110" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło miesięcznik Kuchnia. Wyd Agora.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Można tę zapiekankę zrobić ze śliwek węgierek albo z mirabelek. Ja robiłam z węgierek.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 6 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>75 dkg śliwek wegierek</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 jaj</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 dkg zmielonych orzechów laskowych</span></p><p><span style="font-size: 26px">35 dkg słodkiej śmietanki</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 dkg mleka</span></p><p><span style="font-size: 26px">40 ml (mały kieliszek do wódki) nalewki owocowej </span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka masła</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Śliwki myjemy, suszymy, nakrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżkami cukru i polewamy alkoholem. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy łyżką cukru. Odcedzone sliwki wkładamy do formy, sok zachowujemy. W misce ubijamy jaja i dodajemy orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewamy sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko - powinniśmy otrzymać gładki kremowy sos. Wlewamy sos na śliwki. Wstawiamy formę do piekarnika na 45 minut - na wierzchu powinna utworzyć się piękna złota skórka.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Podajemy na ciepło, wtedy jest najsmaczniejsza.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 753110, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło miesięcznik Kuchnia. Wyd Agora. Można tę zapiekankę zrobić ze śliwek węgierek albo z mirabelek. Ja robiłam z węgierek. [B]Składniki dla 6 osób [/B]75 dkg śliwek wegierek 5 jaj 10 dkg zmielonych orzechów laskowych 35 dkg słodkiej śmietanki 10 dkg mleka 40 ml (mały kieliszek do wódki) nalewki owocowej 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Śliwki myjemy, suszymy, nakrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki. Wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżkami cukru i polewamy alkoholem. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Formę do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy łyżką cukru. Odcedzone sliwki wkładamy do formy, sok zachowujemy. W misce ubijamy jaja i dodajemy orzechy. Cały czas ubijając, powoli wlewamy sok z odcedzonych śliwek, śmietankę i mleko - powinniśmy otrzymać gładki kremowy sos. Wlewamy sos na śliwki. Wstawiamy formę do piekarnika na 45 minut - na wierzchu powinna utworzyć się piękna złota skórka. Podajemy na ciepło, wtedy jest najsmaczniejsza. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Zapiekanka śliwkowo - orzechowa
Bottom