Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Zapiekanka sofijska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1340024" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zapiekanka sofijska</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot; Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej&quot; 1989</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 dag wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny (u mnie ta ostatnia)</p><p>4 cebule, posiekane</p><p>2-3 ząbki czosnku, roztarte</p><p>50 dag pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i posiekanych</p><p>25 dag świeżej papryki bez nasion, pokrojonej w kostkę (u mnie 3 sztuki), </p><p>25 dag zielonej fasolki szparagowej bez końcówek i włókien, przekrojonej na pół (u mnie mała garstka, bo tyle przywiozłam z działki)</p><p>50 dag małych ziemniaków</p><p>1/2 szklanki oleju (u mnie zdecydowanie mniej)</p><p>papryka w proszku (u mnie słodka i ostra), pieprz, sól (u mnie jeszcze zielona czubrica i oregano)</p><p>posiekana natka pietruszki do posypania gotowego dania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mięso pokroić w kostkę, osuszyć w czystej ściereczce i smażyć na patelni bez tłuszczu ok. 3 minuty, odstawić.</p><p>W dużym garze usmażyć na oleju cebulę z czosnkiem, dodać podsmażone mięso (ja udusiłam mięso w jedym garnku razem z cebulą i czosnkiem). Smażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe warzywa i ziemniaki, doprawić do smaku, garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na półtorej godziny. Nie odkrywać podczas pieczenia. Podawać w naczyniu, w którym się piekło, posypane zieloną pietruszką, z sałatą i świeżym białym pieczywem.</p><p></p><p>Proste, sycące i bardzo smaczne.</p><p>Następnym razem dodam więcej fasolki, bo jest świetna w tym daniu - jędrna i nie przegotowana.</p><p>Przyznam się szczerze, że niczego nie ważyłam, dałam na oko.</p><p></p><p>Przed pieczeniem:</p><p></p><p>[ATTACH=full]76715[/ATTACH]</p><p></p><p>Gotowa:</p><p></p><p>[ATTACH=full]76716[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1340024, member: 1024"] [B]Zapiekanka sofijska[/B] Źródło przepisu - " Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej" 1989 [B]Składniki:[/B] 50 dag wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny (u mnie ta ostatnia) 4 cebule, posiekane 2-3 ząbki czosnku, roztarte 50 dag pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i posiekanych 25 dag świeżej papryki bez nasion, pokrojonej w kostkę (u mnie 3 sztuki), 25 dag zielonej fasolki szparagowej bez końcówek i włókien, przekrojonej na pół (u mnie mała garstka, bo tyle przywiozłam z działki) 50 dag małych ziemniaków 1/2 szklanki oleju (u mnie zdecydowanie mniej) papryka w proszku (u mnie słodka i ostra), pieprz, sól (u mnie jeszcze zielona czubrica i oregano) posiekana natka pietruszki do posypania gotowego dania [B]Wykonanie:[/B] Mięso pokroić w kostkę, osuszyć w czystej ściereczce i smażyć na patelni bez tłuszczu ok. 3 minuty, odstawić. W dużym garze usmażyć na oleju cebulę z czosnkiem, dodać podsmażone mięso (ja udusiłam mięso w jedym garnku razem z cebulą i czosnkiem). Smażyć do zrumienienia. Dodać pozostałe warzywa i ziemniaki, doprawić do smaku, garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na półtorej godziny. Nie odkrywać podczas pieczenia. Podawać w naczyniu, w którym się piekło, posypane zieloną pietruszką, z sałatą i świeżym białym pieczywem. Proste, sycące i bardzo smaczne. Następnym razem dodam więcej fasolki, bo jest świetna w tym daniu - jędrna i nie przegotowana. Przyznam się szczerze, że niczego nie ważyłam, dałam na oko. Przed pieczeniem: [ATTACH=full]76715[/ATTACH] Gotowa: [ATTACH=full]76716[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Zapiekanka sofijska
Bottom