Zapiekanka warzywna
skladniki na 4 porcje:
600 g kartofli
400 g brokulow
600 g kalafiora
300 g marchewki
500 ml rosolu (moze byc z kostki)
1 nieduza cebulka
25 g masla lub margaryny
25 g maki
100 ml mleka
75 g sera zoltego
sol, pieprz
ugotowac kartofle. umyc brokuly i kalafior, podzielic na rozyczki. marchewki obrac i pokroic na grubsze plasterki. zagotowac rosol, wrzucic do niego marchewki i kalafior, po 5 minutach dorzucic brokuly i razem gotowac ok 10 min. po tym czasie odlac warzywa, a 400 ml rosolu odlac do kubeczka. obrac cebule, pokroic w kosteczke i poddusic na goracym tluszczu, opruszyc maka i chwile dusic. pomalu podlewac rosolem i mlekiem, dorzucic do sosu 25 g startego zoltego sera i zamieszac. kartofle i reszte warzyc ulozyc ladnie w formie do zapiekania. polac sosem i obsypac reszta startego zoltego sera, zapiekac w piekarniku przy 200 stopniach ok 15-20 min.
robilam ta zapiekanke takze z pokrojona w kosteczke szynka
_________________
skladniki na 4 porcje:
600 g kartofli
400 g brokulow
600 g kalafiora
300 g marchewki
500 ml rosolu (moze byc z kostki)
1 nieduza cebulka
25 g masla lub margaryny
25 g maki
100 ml mleka
75 g sera zoltego
sol, pieprz
ugotowac kartofle. umyc brokuly i kalafior, podzielic na rozyczki. marchewki obrac i pokroic na grubsze plasterki. zagotowac rosol, wrzucic do niego marchewki i kalafior, po 5 minutach dorzucic brokuly i razem gotowac ok 10 min. po tym czasie odlac warzywa, a 400 ml rosolu odlac do kubeczka. obrac cebule, pokroic w kosteczke i poddusic na goracym tluszczu, opruszyc maka i chwile dusic. pomalu podlewac rosolem i mlekiem, dorzucic do sosu 25 g startego zoltego sera i zamieszac. kartofle i reszte warzyc ulozyc ladnie w formie do zapiekania. polac sosem i obsypac reszta startego zoltego sera, zapiekac w piekarniku przy 200 stopniach ok 15-20 min.
robilam ta zapiekanke takze z pokrojona w kosteczke szynka

_________________