Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z Alzacji
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1597959" data-attributes="member: 10341"><p>Bardzo lubię pory pod różnymi postaciami. Tym razem zdecydowałam się na tartę z tym warzywem, a zachęcił mnie do tego przepis wypatrzony w &quot;Smakach i aromatach&quot;. Wobec tego zabieramy się do gromadzenia składników:</p><p></p><p><strong> ciasto</strong></p><p><strong></strong> - 25 dkg mąki<strong></strong></p><p><strong></strong> - 10 dkg masła<strong></strong></p><p> <strong>- </strong>1 żółtko</p><p> - 2 - 4 łyżki zimnej wody</p><p> - sól</p><p> - gałka muszkatołowa</p><p></p><p><strong>nadzienie</strong></p><p><strong></strong> - 3 pory</p><p> - 2 duże cebule</p><p> - 1 mała cukinia</p><p> - 2 jajka</p><p> - 1 szklanka śmietany (biorę powyżej 22 %)</p><p> - po 2 łyżki masła i oliwy</p><p> - 10 dkg grojera lub ementalera</p><p> - sól, pieprz, tymianek</p><p> - szczypta gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę masło., a także wodę wymieszaną z żółtkiem. Mieszamy składniki i ucieramy widelcem tak długo, aż powstaną grudki. Wlewamy stopniowo lodowato zimną wodę, mieszając ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy nieco więcej wody, jeśli zaś jest zbyt kleiste, uzupełniamy mąką.. Wkładamy ciasto do torebki foliowej i zagniatamy, aż zroibi się gładkie i plastytczne. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, lub na całą noc. </p><p>Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, robimy nadzienie. </p><p>Rozgrzewamy na dużej patelni masło, rzucamy pokrojoną w talarki cebulę i tymianek. Smażymy przez 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy pokrojone w cieniutkie krążki pory (można pociąć także trochę zielonych części porów) i dusimy przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.</p><p>Kroimy w plasterki cukinię, którą następnie osuszany w lnianym ręczniku, oprószamy przez sitko mąką i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy plasterki cukinii przyrumienią się przekładamy je łyżką cedzakową na talerz i dopiero teraz solimy.</p><p>Wysypujemy ciastem dno i brzegi foremki do zapiekania )smarujemy je masłem) Formujemy ozdobny brzeg i podpiekamy na złoty kolor. W misce mieszamy utarty ser, pory, cebulę i cukinię. W garnuszku ubijamy jajka i śmietanę, a następnie doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.</p><p>Układamy na podpieczonym spodzie warzywa, zalewamy emulsją jajeczną. Zapiekamy przez 20 minut, aż powierzchnia placka lekko się przyrumieni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1597959, member: 10341"] Bardzo lubię pory pod różnymi postaciami. Tym razem zdecydowałam się na tartę z tym warzywem, a zachęcił mnie do tego przepis wypatrzony w "Smakach i aromatach". Wobec tego zabieramy się do gromadzenia składników: [B] ciasto [/B] - 25 dkg mąki[B] [/B] - 10 dkg masła[B] - [/B]1 żółtko - 2 - 4 łyżki zimnej wody - sól - gałka muszkatołowa [B]nadzienie [/B] - 3 pory - 2 duże cebule - 1 mała cukinia - 2 jajka - 1 szklanka śmietany (biorę powyżej 22 %) - po 2 łyżki masła i oliwy - 10 dkg grojera lub ementalera - sól, pieprz, tymianek - szczypta gałki muszkatołowej Przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę masło., a także wodę wymieszaną z żółtkiem. Mieszamy składniki i ucieramy widelcem tak długo, aż powstaną grudki. Wlewamy stopniowo lodowato zimną wodę, mieszając ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy nieco więcej wody, jeśli zaś jest zbyt kleiste, uzupełniamy mąką.. Wkładamy ciasto do torebki foliowej i zagniatamy, aż zroibi się gładkie i plastytczne. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, lub na całą noc. Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, robimy nadzienie. Rozgrzewamy na dużej patelni masło, rzucamy pokrojoną w talarki cebulę i tymianek. Smażymy przez 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodajemy pokrojone w cieniutkie krążki pory (można pociąć także trochę zielonych części porów) i dusimy przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kroimy w plasterki cukinię, którą następnie osuszany w lnianym ręczniku, oprószamy przez sitko mąką i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy plasterki cukinii przyrumienią się przekładamy je łyżką cedzakową na talerz i dopiero teraz solimy. Wysypujemy ciastem dno i brzegi foremki do zapiekania )smarujemy je masłem) Formujemy ozdobny brzeg i podpiekamy na złoty kolor. W misce mieszamy utarty ser, pory, cebulę i cukinię. W garnuszku ubijamy jajka i śmietanę, a następnie doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Układamy na podpieczonym spodzie warzywa, zalewamy emulsją jajeczną. Zapiekamy przez 20 minut, aż powierzchnia placka lekko się przyrumieni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z Alzacji
Top
Bottom