Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Zapiekanka z bananów i rabarbaru
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 849988" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Zaczyna się sezon rabarbarowy, więc warto wypróbować ten interesujący przepis na doskonałą zapiekankę - deser lekki, orzeżwiający i nisko kaloryczny.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3 banany</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>6 średnio grubych łodyg czerwonego rabarbaru</p><p>4 łyżki cukru</p><p>odrobina utłuczonych gożdzików</p><p>3 białka</p><p>5 łyżek cukru</p><p>łyżeczka soku cytrynowego</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Banany obieramy i kroimy na niezbyt cienkie talarki, które skrapiamy zaraz sokiem z 1/2 cytryny. Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy na kawałeczki długości 1,5 cm. Po zmieszaniu bananów z rabarbarem posypujemy je 4 łyżkami cukru i oprószamy utłuczonymi gożdzikami. </p><p>Formę do zapiekanek natłuszczamy suto masłem, nakładamy zmieszany z bananami rabarbar i wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 20 minut. </p><p>3 białka ubijamy z dodatkiem 5 łyżek cukru i łyżeczką soku cytrynowego na bardzo sztywną pianę. Po 20 minutach formę wyjmujemy z piekarnika i zapiekankę pokrywamy równomiernie pianą. Forma wędruje znów do piekarnika, a gdy piana się lekko zarumieni, zapiekankę - prosto z pieca - podajemy na stół. Jest wtedy znakomita, lecz gdy przestygnie, natychmiast traci swą kulinarną urodę. Czyli jest to deser do zjedzenia na jeden raz. Ale warto spróbować, bo przecież niejednokrotnie mamy okazję do podania go więcej niż jednej osobie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 849988, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Zaczyna się sezon rabarbarowy, więc warto wypróbować ten interesujący przepis na doskonałą zapiekankę - deser lekki, orzeżwiający i nisko kaloryczny. [B]Składniki[/B] 3 banany sok z 1/2 cytryny 6 średnio grubych łodyg czerwonego rabarbaru 4 łyżki cukru odrobina utłuczonych gożdzików 3 białka 5 łyżek cukru łyżeczka soku cytrynowego masło do wysmarowania formy Banany obieramy i kroimy na niezbyt cienkie talarki, które skrapiamy zaraz sokiem z 1/2 cytryny. Rabarbar obieramy z wierzchnich włókien i kroimy na kawałeczki długości 1,5 cm. Po zmieszaniu bananów z rabarbarem posypujemy je 4 łyżkami cukru i oprószamy utłuczonymi gożdzikami. Formę do zapiekanek natłuszczamy suto masłem, nakładamy zmieszany z bananami rabarbar i wsuwamy do nagrzanego do 190 - 200 st. piekarnika na 20 minut. 3 białka ubijamy z dodatkiem 5 łyżek cukru i łyżeczką soku cytrynowego na bardzo sztywną pianę. Po 20 minutach formę wyjmujemy z piekarnika i zapiekankę pokrywamy równomiernie pianą. Forma wędruje znów do piekarnika, a gdy piana się lekko zarumieni, zapiekankę - prosto z pieca - podajemy na stół. Jest wtedy znakomita, lecz gdy przestygnie, natychmiast traci swą kulinarną urodę. Czyli jest to deser do zjedzenia na jeden raz. Ale warto spróbować, bo przecież niejednokrotnie mamy okazję do podania go więcej niż jednej osobie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Zapiekanka z bananów i rabarbaru
Top
Bottom