Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Zapiekanka z białą kapustą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1340482" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zapiekanka z białą kapustą</strong></p><p></p><p>z kuchni dawnej Jugosławii</p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosławiańskiej, tureckiej&quot; 1989</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1kg młodej baraniny lub wieprzowiny ( u mnie ta druga)</p><p>ok. 1/2 szklanki tłuszczu (u mnie mniej)</p><p>1 średnia cebula drobno posiekana</p><p>1 kg białej kapusty</p><p>3 -5 posiekanych ząbków czosnku</p><p>3-5 pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych w plasterki</p><p>sól, pieprz, ostra papryka w proszku (u mnie dodatkowo słodka papryka)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut.Oczyszczoną kapustę poszatkować. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, odrobinę czosnku, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Wierzch przybrać plasterkami pomidorów, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. W razie potrzeby podlać 2 łyżkami wody. </p><p>Podawać w tym samym naczyniu ze świeżym białym pieczywem.</p><p>Zapiekanka jest smaczniejsza na drugi dzień.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Łatwy, samo się robiący bigosik. Po dwóch godzinach wyłączyłam piekarnik, wymieszałam zawartość naczynia, ponownie przykryłam i wstawiłam na pół godziny do stygnącego piekarnika. Nie musiałam dolewać wody - pół szklanki w zupełności wystarczyło.</p><p>Mięsa miałam trochę mniej niż w przepisie, ale nie ważyłam kapusty - dałam niewielką główkę.</p><p>Danie przygotowałam na jutro, ale już dziś jest smaczne. Kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana, pachnącą pomidorami i pikantna.</p><p>Pasuje mi do niej jeszcze posiekany koperek, więc go dodam przed podaniem na stół.</p><p> </p><p>[ATTACH=full]76754[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1340482, member: 1024"] [B]Zapiekanka z białą kapustą[/B] z kuchni dawnej Jugosławii Źródło przepisu - "Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosławiańskiej, tureckiej" 1989 Składniki: 1kg młodej baraniny lub wieprzowiny ( u mnie ta druga) ok. 1/2 szklanki tłuszczu (u mnie mniej) 1 średnia cebula drobno posiekana 1 kg białej kapusty 3 -5 posiekanych ząbków czosnku 3-5 pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych w plasterki sól, pieprz, ostra papryka w proszku (u mnie dodatkowo słodka papryka) [B]Wykonanie:[/B] Mięso pokroić w drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia, dodać cebulę i dusić na małym ogniu 10 minut.Oczyszczoną kapustę poszatkować. Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, odrobinę czosnku, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Wierzch przybrać plasterkami pomidorów, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. W razie potrzeby podlać 2 łyżkami wody. Podawać w tym samym naczyniu ze świeżym białym pieczywem. Zapiekanka jest smaczniejsza na drugi dzień. [B]Moje uwagi:[/B] Łatwy, samo się robiący bigosik. Po dwóch godzinach wyłączyłam piekarnik, wymieszałam zawartość naczynia, ponownie przykryłam i wstawiłam na pół godziny do stygnącego piekarnika. Nie musiałam dolewać wody - pół szklanki w zupełności wystarczyło. Mięsa miałam trochę mniej niż w przepisie, ale nie ważyłam kapusty - dałam niewielką główkę. Danie przygotowałam na jutro, ale już dziś jest smaczne. Kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana, pachnącą pomidorami i pikantna. Pasuje mi do niej jeszcze posiekany koperek, więc go dodam przed podaniem na stół. [ATTACH=full]76754[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Zapiekanka z białą kapustą
Top
Bottom