Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,296
1,070
113
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel

na 4 osoby

750 g ziemniaków
4 - 5 małych cukinii (ok. 500 g)
masło do formy
2 gałązki tymianku
200 g gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem - do 180).
Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na bardzo cienkie plasterki.
Cukinię rownież umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Natłuścić formę do zapiekanek, ułożyć warstwami ziemniaki i cukinię.
Oderwać listki od łodyżek tymianku. Wymieszać śmietanę z roztrzepanymi jajami, przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Równomiernie polać sosem warzywa.
Przykryć folią aluminiową, zapiekać ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec dalej 20 - 30 minut, aż wierzch się przypiecze.
Wyjąć i podawać na stół.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,296
1,070
113
Ciekawa zapiekanka Arabesko, muszę kiedyś zrobić.


Dziś powtórka, tym razem z dwóch malutkich cukinii i czterech ziemniaków (w sam raz na trzy osoby).
Zrobiłam nieco inaczej - rozpuściłam łyżkę masła, dodałam do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól, wymerdałam w nim pokrojone w plasterki ziemniaki. Każdą warstwę warzyw dodatkowo przyprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem, drobno posiekaną papryczką chili i skórką otartą z cytryny. Zalalam jak poprzednio śmietaną z 3 jajkami, doprawioną solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i skórką z cytryny.
Pyszna wyszła.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,238
657
113
Sprawdzałam, jak działa nowa wyszukiwarka i takie coś odkopałam. Do spróbowania!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,296
1,070
113
Wyciągam, będzie na obiad.
EDIT:
Tym razem cukinię poszatkowalam w julienne, a ziemniaki w cieniutkie plasterki. Do cukinii dodałam ser sałatkowy z Bukowca i jedno jajko, wszystko doprawiłam tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, oliwą i suszonymi pomidorami. Na wierzch poszło ok. 100 g śmietany, 2 i pół jajka oraz dodany pod koniec pieczenia starty ser koryciński.IMG_20220921_150942.jpgIMG_20220921_151541.jpgIMG_20220921_152246.jpgIMG_20220921_165028.jpg

IMG_20220922_124506.jpg
Bardzo nam smakowała.
 
Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: yrsa