- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel
na 4 osoby
750 g ziemniaków
4 - 5 małych cukinii (ok. 500 g)
masło do formy
2 gałązki tymianku
200 g gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem - do 180).
Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na bardzo cienkie plasterki.
Cukinię rownież umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Natłuścić formę do zapiekanek, ułożyć warstwami ziemniaki i cukinię.
Oderwać listki od łodyżek tymianku. Wymieszać śmietanę z roztrzepanymi jajami, przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Równomiernie polać sosem warzywa.
Przykryć folią aluminiową, zapiekać ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec dalej 20 - 30 minut, aż wierzch się przypiecze.
Wyjąć i podawać na stół.
Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel
na 4 osoby
750 g ziemniaków
4 - 5 małych cukinii (ok. 500 g)
masło do formy
2 gałązki tymianku
200 g gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem - do 180).
Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na bardzo cienkie plasterki.
Cukinię rownież umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Natłuścić formę do zapiekanek, ułożyć warstwami ziemniaki i cukinię.
Oderwać listki od łodyżek tymianku. Wymieszać śmietanę z roztrzepanymi jajami, przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Równomiernie polać sosem warzywa.
Przykryć folią aluminiową, zapiekać ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec dalej 20 - 30 minut, aż wierzch się przypiecze.
Wyjąć i podawać na stół.
Ostatnią edycję dokonał moderator: