Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 983503" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zapiekanka z cukinii i ziemniaków</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Dynia, melon, arbuz i cukinia&quot; Wyd. Naumann & Gobel</p><p></p><p>na 4 osoby</p><p></p><p>750 g ziemniaków</p><p>4 - 5 małych cukinii (ok. 500 g)</p><p>masło do formy</p><p>2 gałązki tymianku</p><p>200 g gęstej kwaśnej śmietany</p><p>4 jajka</p><p>sól, świeżo zmielony pieprz</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem - do 180).</p><p>Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na bardzo cienkie plasterki.</p><p>Cukinię rownież umyć i pokroić na cienkie plasterki. </p><p>Natłuścić formę do zapiekanek, ułożyć warstwami ziemniaki i cukinię.</p><p>Oderwać listki od łodyżek tymianku. Wymieszać śmietanę z roztrzepanymi jajami, przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Równomiernie polać sosem warzywa.</p><p>Przykryć folią aluminiową, zapiekać ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec dalej 20 - 30 minut, aż wierzch się przypiecze.</p><p>Wyjąć i podawać na stół.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 983503, member: 1024"] [B]Zapiekanka z cukinii i ziemniaków[/B] Źródło przepisu - "Dynia, melon, arbuz i cukinia" Wyd. Naumann & Gobel na 4 osoby 750 g ziemniaków 4 - 5 małych cukinii (ok. 500 g) masło do formy 2 gałązki tymianku 200 g gęstej kwaśnej śmietany 4 jajka sól, świeżo zmielony pieprz Nagrzać piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem - do 180). Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na bardzo cienkie plasterki. Cukinię rownież umyć i pokroić na cienkie plasterki. Natłuścić formę do zapiekanek, ułożyć warstwami ziemniaki i cukinię. Oderwać listki od łodyżek tymianku. Wymieszać śmietanę z roztrzepanymi jajami, przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Równomiernie polać sosem warzywa. Przykryć folią aluminiową, zapiekać ok. 20 minut. Zdjąć folię i piec dalej 20 - 30 minut, aż wierzch się przypiecze. Wyjąć i podawać na stół. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Top
Bottom