- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
przepis z książki " Schudnij z Montignakiem"
1,20 kg cukinii ( dałam 3 młode)
20 dag fety
3 jajka
60 g parmezanu startego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinię umyć, odciąć końce
Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i gotować w niej cukinię w całości ok.5 min., odlać przez sito i pozostawić do odsączenia.
Odkroić kilka plasterków do dekoracji, pozostałą cukinię pokroić w kostkę (raczej drobną), włożyć do sita i jeszcze odsączać.
Ser feta rozgnieść widelcem, jajka roztrzepać, dodać pogniecioną fetę, parmezan, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, dodać pokrojoną cukinię, wszystko połączyć.
Masę wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania, przykryć dekoracyjnie plasterkami cukinii.
Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 160 st. piekarniku ( ja piekłam po przykryciem, a pod sam koniec odkryłam i pozwoliłam się zapiekance zrumienić)
Może to być samodzielne danie albo dodatek.
Z moich osobistych uwag to tylko to, że następnym razem cukinię albo jeszcze drobniej pokroję albo nawet zetrę na grubych oczkach tarki, żeby miało bardziej pasztetową konsystencję.

1,20 kg cukinii ( dałam 3 młode)
20 dag fety
3 jajka
60 g parmezanu startego
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinię umyć, odciąć końce
Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i gotować w niej cukinię w całości ok.5 min., odlać przez sito i pozostawić do odsączenia.
Odkroić kilka plasterków do dekoracji, pozostałą cukinię pokroić w kostkę (raczej drobną), włożyć do sita i jeszcze odsączać.
Ser feta rozgnieść widelcem, jajka roztrzepać, dodać pogniecioną fetę, parmezan, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, dodać pokrojoną cukinię, wszystko połączyć.
Masę wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania, przykryć dekoracyjnie plasterkami cukinii.
Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 160 st. piekarniku ( ja piekłam po przykryciem, a pod sam koniec odkryłam i pozwoliłam się zapiekance zrumienić)
Może to być samodzielne danie albo dodatek.


Z moich osobistych uwag to tylko to, że następnym razem cukinię albo jeszcze drobniej pokroję albo nawet zetrę na grubych oczkach tarki, żeby miało bardziej pasztetową konsystencję.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: