Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z cukinii po grecku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 897142" data-attributes="member: 90"><p>przepis z książki &quot; Schudnij z Montignakiem&quot;</p><p></p><p>[ATTACH=full]45719[/ATTACH]</p><p></p><p>1,20 kg cukinii ( dałam 3 młode)</p><p>20 dag fety</p><p>3 jajka</p><p>60 g parmezanu startego</p><p>oliwa z oliwek</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Cukinię umyć, odciąć końce</p><p>Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i gotować w niej cukinię w całości ok.5 min., odlać przez sito i pozostawić do odsączenia.</p><p></p><p>Odkroić kilka plasterków do dekoracji, pozostałą cukinię pokroić w kostkę (raczej drobną), włożyć do sita i jeszcze odsączać.</p><p></p><p>Ser feta rozgnieść widelcem, jajka roztrzepać, dodać pogniecioną fetę, parmezan, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, dodać pokrojoną cukinię, wszystko połączyć.</p><p></p><p>Masę wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania, przykryć dekoracyjnie plasterkami cukinii.</p><p></p><p>Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 160 st. piekarniku ( ja piekłam po przykryciem, a pod sam koniec odkryłam i pozwoliłam się zapiekance zrumienić)</p><p></p><p>Może to być samodzielne danie albo dodatek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45721[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]45720[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Z moich osobistych uwag to tylko to, że następnym razem cukinię albo jeszcze drobniej pokroję albo nawet zetrę na grubych oczkach tarki, żeby miało bardziej pasztetową konsystencję.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 897142, member: 90"] przepis z książki " Schudnij z Montignakiem" [ATTACH=full]45719[/ATTACH] 1,20 kg cukinii ( dałam 3 młode) 20 dag fety 3 jajka 60 g parmezanu startego oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinię umyć, odciąć końce Zagotować wodę w dużym garnku, osolić i gotować w niej cukinię w całości ok.5 min., odlać przez sito i pozostawić do odsączenia. Odkroić kilka plasterków do dekoracji, pozostałą cukinię pokroić w kostkę (raczej drobną), włożyć do sita i jeszcze odsączać. Ser feta rozgnieść widelcem, jajka roztrzepać, dodać pogniecioną fetę, parmezan, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, dodać pokrojoną cukinię, wszystko połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania, przykryć dekoracyjnie plasterkami cukinii. Piec ok. 40 minut w nagrzanym do 160 st. piekarniku ( ja piekłam po przykryciem, a pod sam koniec odkryłam i pozwoliłam się zapiekance zrumienić) Może to być samodzielne danie albo dodatek. [ATTACH=full]45721[/ATTACH] [ATTACH=full]45720[/ATTACH] Z moich osobistych uwag to tylko to, że następnym razem cukinię albo jeszcze drobniej pokroję albo nawet zetrę na grubych oczkach tarki, żeby miało bardziej pasztetową konsystencję. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z cukinii po grecku
Top
Bottom