Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1663610" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis znalazłam u Bei <a href="http://www.beawkuchni.com/2014/08/zapiekanka-z-cukinii-z-chlebowa-posypka.html" target="_blank">http://www.beawkuchni.com/2014/08/zapiekan...wa-posypka.html</a>, a oryginał pochodzi ze Smitten Kitchen <a href="https://smittenkitchen.com/2014/07/summer-squash-gratin-with-salsa-verde/#more-12474" target="_blank">https://smittenkitchen.com/2014/07/summer-s...rde/#more-12474</a>. Ja robię mieszankę obu wersji z drobnymi własnymi modyfikacjami.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>ok. 0,5 kg cukinii</p><p>1,5 – 2 szklanki pokruszonego miękiszu chleba (taki dwudniowy najlepszy, <strong>siekam go w malakserze</strong>)</p><p>3 łyżki masła</p><p>1 łyżka oliwy do smażenia szalotek</p><p>4-5 posiekanych szalotek</p><p>3/4- 1 szklanka startego sera typu gruy&#232;re</p><p>ok. 1/4 szklanki ziołowego sosu (przepis poniżej)</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p><strong>Na ziołowy sos </strong>:</p><p>1 łyżeczka listków tymianku</p><p>1 łyżeczka majeranku lub oregano</p><p>1 łyżka listków mięty</p><p>1/4 szklanki natki pietruszki (lub pietruszki i bazylii)</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>2 łyżki kaparów</p><p>2-3 łyżki oliwy</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p></p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 200°C.</p><p></p><p>Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki (u mnie to jakieś 1,5 mm). Posolić i odstawić na ok. 10 minut, a jak się spocą, to osuszyć ręczniku papierowym. Przełożyć do miski.</p><p></p><p>Masło rozgrzać na patelni aż zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu. Dorzucić miękisz chleba, dokładnie wymieszać i zdjąć z palnika.</p><p></p><p>Szalotkę lekko przyrumienić na oliwie. </p><p></p><p>W malakserze zmiksować zioła, czosnek, kapary, a następnie dodać oliwę i cytrynę. Doprawić solą i pieprzem.</p><p></p><p>Cukinię dokładnie wymieszać z startym serem, połową podsmażonego chleba i sosem. Doprawić pieprzem. Przełożyć do formy (ok. 20x20 cm), posypać pozostałym chlebem i piec ok. 35 min., aż zapiekanka się przyrumieni.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Na jedną porcję używam jednej cukinii o wadze około 250 g. Sos robię na oko, wczoraj prawie nie miałam pietruszki. Nigdy nie pomijam tymianku i mięty. Moje naczynie do zapiekania ma 18x18 cm, ale to nieco za dużo jak na pół porcji.</p><p></p><p>W oryginalnym przepisie są jeszcze anchois. Robiłam tę wersję, ale mniej mi smakowała. Wczoraj robiłam wersję z serem owczo-kozim. Zazwyczaj używam Starego Olędra.</p><p></p><p>Zdjęcie mi nie wyszło, odsyłam do Bei, ona robi najbardziej apetyczne zdjęcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1663610, member: 13254"] Przepis znalazłam u Bei [URL='http://www.beawkuchni.com/2014/08/zapiekanka-z-cukinii-z-chlebowa-posypka.html']http://www.beawkuchni.com/2014/08/zapiekan...wa-posypka.html[/URL], a oryginał pochodzi ze Smitten Kitchen [URL='https://smittenkitchen.com/2014/07/summer-squash-gratin-with-salsa-verde/#more-12474']https://smittenkitchen.com/2014/07/summer-s...rde/#more-12474[/URL]. Ja robię mieszankę obu wersji z drobnymi własnymi modyfikacjami. [B]Składniki:[/B] ok. 0,5 kg cukinii 1,5 – 2 szklanki pokruszonego miękiszu chleba (taki dwudniowy najlepszy, [B]siekam go w malakserze[/B]) 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy do smażenia szalotek 4-5 posiekanych szalotek 3/4- 1 szklanka startego sera typu gruyère ok. 1/4 szklanki ziołowego sosu (przepis poniżej) sól i pieprz [B]Na ziołowy sos [/B]: 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżeczka majeranku lub oregano 1 łyżka listków mięty 1/4 szklanki natki pietruszki (lub pietruszki i bazylii) 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzać do 200°C. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki (u mnie to jakieś 1,5 mm). Posolić i odstawić na ok. 10 minut, a jak się spocą, to osuszyć ręczniku papierowym. Przełożyć do miski. Masło rozgrzać na patelni aż zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu. Dorzucić miękisz chleba, dokładnie wymieszać i zdjąć z palnika. Szalotkę lekko przyrumienić na oliwie. W malakserze zmiksować zioła, czosnek, kapary, a następnie dodać oliwę i cytrynę. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię dokładnie wymieszać z startym serem, połową podsmażonego chleba i sosem. Doprawić pieprzem. Przełożyć do formy (ok. 20x20 cm), posypać pozostałym chlebem i piec ok. 35 min., aż zapiekanka się przyrumieni. Na jedną porcję używam jednej cukinii o wadze około 250 g. Sos robię na oko, wczoraj prawie nie miałam pietruszki. Nigdy nie pomijam tymianku i mięty. Moje naczynie do zapiekania ma 18x18 cm, ale to nieco za dużo jak na pół porcji. W oryginalnym przepisie są jeszcze anchois. Robiłam tę wersję, ale mniej mi smakowała. Wczoraj robiłam wersję z serem owczo-kozim. Zazwyczaj używam Starego Olędra. Zdjęcie mi nie wyszło, odsyłam do Bei, ona robi najbardziej apetyczne zdjęcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką
Top
Bottom