Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Zapiekanka z cukinii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="wielgasia" data-source="post: 933444" data-attributes="member: 19640"><p>Moja ulubiona kolacja. Lekka, mozna jej zjeść sporo chociaż właściwie to jest sycąca więc dużo się jednak nie da. Nie wiem jak mogłam kiedyś ignorować to fantastyczne warzywo. Cukinia jest słodka i ciekawie się komponuje z serami. Ja użyłam mozarelli bo nie miałam ochoty na zbyt intensywny smak. </p><p></p><p>2 średnie cukinie</p><p>1 por </p><p>1 papryka</p><p>1 wędzona mozarella </p><p>1/2 kartonika przecieru pomidorowego</p><p>1/2 pęczka natki pietruszki</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Cukinię pokroiłam w plasterki ( razcej cienkie wtedy szybciej sie piecze) i ułożyłam na wysmarowanej oliwą formie do zapiekanek albo tarty , na to pokroiłam w kostkę paprykę i troszkę natki. Pora pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na oliwie na patelni i rozłożyłam na papryce. Można ułożyć jeszcze jedną warstwę cukinii ale niekoniecznie. Dla tych którzy solą jest to moment do posolenia ( ale nie dużo bo cukinia ma super smak a za dużo soli go przytłumi) i popieprzenia. Wszystko polałam przecierem pomidorowym a na wierzch starłam mozarellę. Wstawiłam do piekarnika na 45 min na 160 C ( na termoobieg) Można to danie zapiekać raczej powoli bo wtedy warzywka fajnie się duszą, ja niestety przeważnie robię po diabelsku i jest też pyszna. Na koniec posypać posiekana natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="wielgasia, post: 933444, member: 19640"] Moja ulubiona kolacja. Lekka, mozna jej zjeść sporo chociaż właściwie to jest sycąca więc dużo się jednak nie da. Nie wiem jak mogłam kiedyś ignorować to fantastyczne warzywo. Cukinia jest słodka i ciekawie się komponuje z serami. Ja użyłam mozarelli bo nie miałam ochoty na zbyt intensywny smak. 2 średnie cukinie 1 por 1 papryka 1 wędzona mozarella 1/2 kartonika przecieru pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku Cukinię pokroiłam w plasterki ( razcej cienkie wtedy szybciej sie piecze) i ułożyłam na wysmarowanej oliwą formie do zapiekanek albo tarty , na to pokroiłam w kostkę paprykę i troszkę natki. Pora pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na oliwie na patelni i rozłożyłam na papryce. Można ułożyć jeszcze jedną warstwę cukinii ale niekoniecznie. Dla tych którzy solą jest to moment do posolenia ( ale nie dużo bo cukinia ma super smak a za dużo soli go przytłumi) i popieprzenia. Wszystko polałam przecierem pomidorowym a na wierzch starłam mozarellę. Wstawiłam do piekarnika na 45 min na 160 C ( na termoobieg) Można to danie zapiekać raczej powoli bo wtedy warzywka fajnie się duszą, ja niestety przeważnie robię po diabelsku i jest też pyszna. Na koniec posypać posiekana natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Zapiekanka z cukinii
Top
Bottom