Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z kurkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 878190" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj rano kupiłam większą ilość kurek, a przepis miałam już upatrzony ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Część grzybów wykorzystałam do dzisiejszego obiadu, a resztę zrobię według przepisu mojej teściowej, albo wypatrzę coś innego. Bardzo lubię kurki, bo nie są robaczywe i mają taki doskonały korzenno - pieprzny smak. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>2 garści kurek</p><p>15 dkg utartego ementalera (2 łyżki odłożyć)</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>cebula</p><p>200 ml śmietany (pojemniczek 22 % Szefa kuchni)</p><p>5 dkg masła</p><p>5 dkg słoniny</p><p>1 jajko</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>szczypta ostrej papryki</p><p>3 liście laurowe</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>Najpierw czyścimy, myjemy i osuszamy na sicie kurki. Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się gotują, siekamy drobno cebulę i razem z kurkami przesmażamy ją na maśle na średnim ogniu, uważając, żeby kurki i cebula nie przyrumieniły się. Ugotowane ziemniaki ochładzamy, ale jeszcze ciepłe kroimy na cienkie plasterki. Dno naczynia wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny. To jest najtrudniejsza dla mnie część zadania, bo jak pokroić 5 dkg słoniny w plasterki? Dlatego proszę o to w sklepie i zazwyczaj sprzedawczyni ostrym nożem z większego kawałka ścina mi te plasterki. Kiedy mam je ułożone w formie do zapiekania, oprószam mieloną papryką, solą i pieprzem. Teraz układam 1/3 plasterków ziemniaków, posypując pieprzem, kładę 1,5 liścia laurowego (w przepisie jest pokruszony, ale mnie póżniej te okruszyny kaleczą dziąsła) posypuję połową utartego sera, posiekanym czosnkiem i połową kurek z cebulką. I znów kładę nastepną 1/3 warstwę ziemniaków, pieprz, 1,5 liścia laurowego, pozostały tarty ser, resztę posiekanego czosnku i pozostałą połowę kurek. Przykrywam pozostałymi ziemniakami. </p><p>Śmietanę ubijam z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijam jajko, wsypuję 2 łyżki odłożonego sera i wszystko starannie mieszam. Polewam ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut. Można podać tylko z zieloną sałatą, a ja zjadłam z zimnym zsiadłym mlekiem. Wyborne proste jedzenie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 878190, member: 10341"] Dzisiaj rano kupiłam większą ilość kurek, a przepis miałam już upatrzony ze "Smaków i aromatów". Część grzybów wykorzystałam do dzisiejszego obiadu, a resztę zrobię według przepisu mojej teściowej, albo wypatrzę coś innego. Bardzo lubię kurki, bo nie są robaczywe i mają taki doskonały korzenno - pieprzny smak. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 kg ziemniaków 2 garści kurek 15 dkg utartego ementalera (2 łyżki odłożyć) 2 ząbki czosnku cebula 200 ml śmietany (pojemniczek 22 % Szefa kuchni) 5 dkg masła 5 dkg słoniny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki 3 liście laurowe sól i pieprz Najpierw czyścimy, myjemy i osuszamy na sicie kurki. Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się gotują, siekamy drobno cebulę i razem z kurkami przesmażamy ją na maśle na średnim ogniu, uważając, żeby kurki i cebula nie przyrumieniły się. Ugotowane ziemniaki ochładzamy, ale jeszcze ciepłe kroimy na cienkie plasterki. Dno naczynia wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny. To jest najtrudniejsza dla mnie część zadania, bo jak pokroić 5 dkg słoniny w plasterki? Dlatego proszę o to w sklepie i zazwyczaj sprzedawczyni ostrym nożem z większego kawałka ścina mi te plasterki. Kiedy mam je ułożone w formie do zapiekania, oprószam mieloną papryką, solą i pieprzem. Teraz układam 1/3 plasterków ziemniaków, posypując pieprzem, kładę 1,5 liścia laurowego (w przepisie jest pokruszony, ale mnie póżniej te okruszyny kaleczą dziąsła) posypuję połową utartego sera, posiekanym czosnkiem i połową kurek z cebulką. I znów kładę nastepną 1/3 warstwę ziemniaków, pieprz, 1,5 liścia laurowego, pozostały tarty ser, resztę posiekanego czosnku i pozostałą połowę kurek. Przykrywam pozostałymi ziemniakami. Śmietanę ubijam z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijam jajko, wsypuję 2 łyżki odłożonego sera i wszystko starannie mieszam. Polewam ziemniaki i wstawiam do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 30 minut. Można podać tylko z zieloną sałatą, a ja zjadłam z zimnym zsiadłym mlekiem. Wyborne proste jedzenie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z kurkami
Bottom