- Wrz 16, 2004
 
- 886
 
- 0
 
- 0
 
Zapiekanka z marchewki i mięsa mielonego  
1,3 kg marchewki
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
15 dag szynki
5 dag masła
40 dag mięsa mielonego
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
1 jajko Kajzerkę namoczyć w mleku.
Marchewki obrać, umyć, gotować 7 min w lekko posolonej wodzie. Wyjąć, osączyć, przekroić wzdłuż. Szynkę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać mięso, odciśniętą kajzerkę, wbić jajko, wyrobić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą, wysoką formę wysmarować masłem, brzegi wyłożyć 1/3 marchewek, przełożyć 1/2 mięsa, ułożyć 1/3 marchewek, wyłożyć pozostałe mięso, przykryć warstwą marchewek. Pozostałe masło (pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na wierzchu. Piec 45 min w temp. 200°C.
	
		
			
		
		
	
			
			1,3 kg marchewki
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
15 dag szynki
5 dag masła
40 dag mięsa mielonego
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
1 jajko Kajzerkę namoczyć w mleku.
Marchewki obrać, umyć, gotować 7 min w lekko posolonej wodzie. Wyjąć, osączyć, przekroić wzdłuż. Szynkę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać mięso, odciśniętą kajzerkę, wbić jajko, wyrobić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Okrągłą, wysoką formę wysmarować masłem, brzegi wyłożyć 1/3 marchewek, przełożyć 1/2 mięsa, ułożyć 1/3 marchewek, wyłożyć pozostałe mięso, przykryć warstwą marchewek. Pozostałe masło (pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na wierzchu. Piec 45 min w temp. 200°C.