- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Przepis dostałam, od koleżanki, która nas podczytuje
Zapiekanka z metką
2 szkl. mąki
2 jaja
łyżka masła
30 dkg makaronu - najlepiej penne
5-10 dag pieczarek
3-5 dag rodzynek
50 mln winiaku
1 cebula
30 dag metki łososiowej
1 szkl mleka
1 paczka jasnego sosu (beszamelu) - można zrobić samemu
5 dag startego parmezanu
pieprz, sól
Z mąki, masła, 1 jajka, łyżki zimnej wody i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ugotować makaron
Pieczarki pokroić, rodzynki namoczyć w winiaku.
Cebulę pokroić i podsmażyć razem z metką, dodac pieczarki i 0,5 szkl. wody. Gotować na małym ogniu 3 min. Wlać winiak z rodzynkami.
Gotować 5 min. Doprawić sola i pieprzem
Z mleka i sosu przyżadzić sos. Albo zrobić samemu sos beszamelowy
Makaron wymieszać z sosem metkowym, beszamelem i parmezanem.
Włożyc do natłuszczonej formy.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
Brzeg formy posmarować białkiem,
Ciastem oblepić formę tworzac "przykrywkę". żółtko wymieszać z łyżką wody, posmarowac ciasto.
Piec 20 min. w 200 stopniach

Zapiekanka z metką
2 szkl. mąki
2 jaja
łyżka masła
30 dkg makaronu - najlepiej penne
5-10 dag pieczarek
3-5 dag rodzynek
50 mln winiaku
1 cebula
30 dag metki łososiowej
1 szkl mleka
1 paczka jasnego sosu (beszamelu) - można zrobić samemu
5 dag startego parmezanu
pieprz, sól
Z mąki, masła, 1 jajka, łyżki zimnej wody i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Ugotować makaron
Pieczarki pokroić, rodzynki namoczyć w winiaku.
Cebulę pokroić i podsmażyć razem z metką, dodac pieczarki i 0,5 szkl. wody. Gotować na małym ogniu 3 min. Wlać winiak z rodzynkami.
Gotować 5 min. Doprawić sola i pieprzem
Z mleka i sosu przyżadzić sos. Albo zrobić samemu sos beszamelowy
Makaron wymieszać z sosem metkowym, beszamelem i parmezanem.
Włożyc do natłuszczonej formy.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy.
Brzeg formy posmarować białkiem,
Ciastem oblepić formę tworzac "przykrywkę". żółtko wymieszać z łyżką wody, posmarowac ciasto.
Piec 20 min. w 200 stopniach