- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zapiekanka z mięsem mielonym i kiszoną kapustą
500g ziemniaków
2 cebule
4 łyżki smalcu lub oliwy
600g kiszonej kapusty
125 ml białego wina
1 listek laurowy i 5 ziarenek jałowca
sól, pieprz
500 g mielonego mięsa
1 łyżeczka papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml creme fraiche
150 g startego żółtego sera
1.Ziemniaki (do sałatek) gotujemy w łupinkach.Następnie obieramy i kroimy w plasterki.
2.Cebulę kroimy w kostkę
3.Rozpuszczamy w garnku połowę tłuszczu, dodajemy cebulę, lekko odciśniętą kiszoną kapustę, wino, listek laurowy, ziarenka jałowca oraz solimy i pieprzymy. Dusimy ok 15 minut bez przykrywki.
4.Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso mielone wymieszane z przecierem pomidorowym. Solimy , pieprzymy i papryczymy.
5.W żaroodpornej natłuszczonej foremnc (30x20) kładziemy kapustę następnie mięso a na górę ziemniaki.
6.100g żółtego sera mieszamy z creme fraichem i polewamy nim zapiekankę.
7.Pieczemy przez 30 minut w temp 190 stopni. Po 20 minutach dodajemy pozostały ser.
Ps1.Przepis podany jest na 4 osoby. Jedna porcja zawiera 640 kcal/2688 kj
Ps2. Przepis pochodzi z książki Hackfleisch-NCV

500g ziemniaków
2 cebule
4 łyżki smalcu lub oliwy
600g kiszonej kapusty
125 ml białego wina
1 listek laurowy i 5 ziarenek jałowca
sól, pieprz
500 g mielonego mięsa
1 łyżeczka papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml creme fraiche
150 g startego żółtego sera
1.Ziemniaki (do sałatek) gotujemy w łupinkach.Następnie obieramy i kroimy w plasterki.
2.Cebulę kroimy w kostkę
3.Rozpuszczamy w garnku połowę tłuszczu, dodajemy cebulę, lekko odciśniętą kiszoną kapustę, wino, listek laurowy, ziarenka jałowca oraz solimy i pieprzymy. Dusimy ok 15 minut bez przykrywki.
4.Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso mielone wymieszane z przecierem pomidorowym. Solimy , pieprzymy i papryczymy.
5.W żaroodpornej natłuszczonej foremnc (30x20) kładziemy kapustę następnie mięso a na górę ziemniaki.
6.100g żółtego sera mieszamy z creme fraichem i polewamy nim zapiekankę.
7.Pieczemy przez 30 minut w temp 190 stopni. Po 20 minutach dodajemy pozostały ser.
Ps1.Przepis podany jest na 4 osoby. Jedna porcja zawiera 640 kcal/2688 kj
Ps2. Przepis pochodzi z książki Hackfleisch-NCV
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: