- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
jedno z dan tzw. highlight jak dla nas
zapiekanka z quinoa
1 szklanka quinoa
1 szklanka mleka
250g miesa mielonego
1 cebula
1 jajko ugotowane na twardo
puszka pomidorow w kostke
1 papryka czerwona
1 zab czosnku
papryka w proszku, sol, pieprz, ocet balsamiczny
200g sera bialego
quinoa umyc, myjac ziarenka miedzy palcami na sicie, tzn. pocierajac je
zalac wrzatkiem tak aby woda lekko przykrywala i gotowac az ziarenka pekna, tak z 10-15 minut
quinoe rozgniesc i wymieszac z mlekiem, posolic
mieso podsmazyc na oleju, dodac starta cebule przecisniety czosnek, pomiodry, jakies ziola, pokrojona papryke w kosteczke, troszke octu balsamicznego, przyprawy
dusic az powstanie fajny sos
polowe masy z guinoa dac do naczynia zaroodpornego
dac na to ser bialy pokruszony, na to krazki jajka, na to sos miesny i na to resztke quinoa rozprowadzic
zapiekanke i zapiekac ok. 30 minut, najlepsza na drugi dzien

zapiekanka z quinoa
1 szklanka quinoa
1 szklanka mleka
250g miesa mielonego
1 cebula
1 jajko ugotowane na twardo
puszka pomidorow w kostke
1 papryka czerwona
1 zab czosnku
papryka w proszku, sol, pieprz, ocet balsamiczny
200g sera bialego
quinoa umyc, myjac ziarenka miedzy palcami na sicie, tzn. pocierajac je
zalac wrzatkiem tak aby woda lekko przykrywala i gotowac az ziarenka pekna, tak z 10-15 minut
quinoe rozgniesc i wymieszac z mlekiem, posolic
mieso podsmazyc na oleju, dodac starta cebule przecisniety czosnek, pomiodry, jakies ziola, pokrojona papryke w kosteczke, troszke octu balsamicznego, przyprawy
dusic az powstanie fajny sos
polowe masy z guinoa dac do naczynia zaroodpornego
dac na to ser bialy pokruszony, na to krazki jajka, na to sos miesny i na to resztke quinoa rozprowadzic
zapiekanke i zapiekac ok. 30 minut, najlepsza na drugi dzien


