Przepis z miesięcznika "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
3/4 kg ugotowanej ryby (np.dorsz, panga, mintaj itp.)
3/4 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka (żółtka i białka osobno)
5 łyżek tartego sera, np. ementaler
szczypta gałki muszkatołowej
ew. trochę drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy i kilka kawałeczków do położenia na wierzchu zapiekanki
Sos pomidorowy
puszka (40 dkg) krojonych pomidorów bez skórki
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
szczypta cukru
Rybę zemleć w maszynce i połączyć z przepuszczonymi przez praskę lub przetartymi przez sito ziemniakami. Masę tę wymieszać dokładnie z żółtkami, 3 łyżkami utartego sera, przysmaczając solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można też dodać trochę posiekanego szczypiorku. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą ostrożnie łączymy z masą rybno-ziemniaczaną.
Ogniotrwałą formę smarujemy masłem, nakładamy masę, posypujemy tartym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Zapiekamy w temp. 200 st. przez 30 minut. Najsmaczniejsza jest z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: cebule obrać i drobniutko posiekać, obrany czosnek zmiażdżyć i na małym ogniu dusić do zeszklenia. Dodać pomidory, sól, pieprz i cukier do smaku i dalej dusić do zupełnej miękkości cebuli i zgęstnienia sosu.
Składniki
3/4 kg ugotowanej ryby (np.dorsz, panga, mintaj itp.)
3/4 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka (żółtka i białka osobno)
5 łyżek tartego sera, np. ementaler
szczypta gałki muszkatołowej
ew. trochę drobno posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy i kilka kawałeczków do położenia na wierzchu zapiekanki
Sos pomidorowy
puszka (40 dkg) krojonych pomidorów bez skórki
2 cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
szczypta cukru
Rybę zemleć w maszynce i połączyć z przepuszczonymi przez praskę lub przetartymi przez sito ziemniakami. Masę tę wymieszać dokładnie z żółtkami, 3 łyżkami utartego sera, przysmaczając solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można też dodać trochę posiekanego szczypiorku. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą ostrożnie łączymy z masą rybno-ziemniaczaną.
Ogniotrwałą formę smarujemy masłem, nakładamy masę, posypujemy tartym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Zapiekamy w temp. 200 st. przez 30 minut. Najsmaczniejsza jest z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: cebule obrać i drobniutko posiekać, obrany czosnek zmiażdżyć i na małym ogniu dusić do zeszklenia. Dodać pomidory, sól, pieprz i cukier do smaku i dalej dusić do zupełnej miękkości cebuli i zgęstnienia sosu.