Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ryby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 761065" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">3/4 kg ugotowanej ryby (np.dorsz, panga, mintaj itp.)</span></p><p><span style="font-size: 26px">3/4 kg ugotowanych ziemniaków</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 jajka (żółtka i białka osobno)</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 łyżek tartego sera, np. ementaler</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta gałki muszkatołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">ew. trochę drobno posiekanego szczypiorku</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px">masło do wysmarowania formy i kilka kawałeczków do położenia na wierzchu zapiekanki</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sos pomidorowy</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>puszka (40 dkg) krojonych pomidorów bez skórki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 ząbek czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki oliwy lub oleju</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Rybę zemleć w maszynce i połączyć z przepuszczonymi przez praskę lub przetartymi przez sito ziemniakami. Masę tę wymieszać dokładnie z żółtkami, 3 łyżkami utartego sera, przysmaczając solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można też dodać trochę posiekanego szczypiorku. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą ostrożnie łączymy z masą rybno-ziemniaczaną. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Ogniotrwałą formę smarujemy masłem, nakładamy masę, posypujemy tartym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Zapiekamy w temp. 200 st. przez 30 minut. Najsmaczniejsza jest z sosem pomidorowym.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Sos pomidorowy: cebule obrać i drobniutko posiekać, obrany czosnek zmiażdżyć i na małym ogniu dusić do zeszklenia. Dodać pom<em>i</em>dory, sól, pieprz i cukier do smaku i dalej dusić do zupełnej miękkości cebuli i zgęstnienia sosu. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 761065, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis z miesięcznika "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 3/4 kg ugotowanej ryby (np.dorsz, panga, mintaj itp.) 3/4 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka (żółtka i białka osobno) 5 łyżek tartego sera, np. ementaler szczypta gałki muszkatołowej ew. trochę drobno posiekanego szczypiorku sól, pieprz masło do wysmarowania formy i kilka kawałeczków do położenia na wierzchu zapiekanki [B]Sos pomidorowy [/B]puszka (40 dkg) krojonych pomidorów bez skórki 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz szczypta cukru Rybę zemleć w maszynce i połączyć z przepuszczonymi przez praskę lub przetartymi przez sito ziemniakami. Masę tę wymieszać dokładnie z żółtkami, 3 łyżkami utartego sera, przysmaczając solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można też dodać trochę posiekanego szczypiorku. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą ostrożnie łączymy z masą rybno-ziemniaczaną. Ogniotrwałą formę smarujemy masłem, nakładamy masę, posypujemy tartym serem oraz ozdabiamy kilkoma kawałeczkami masła. Zapiekamy w temp. 200 st. przez 30 minut. Najsmaczniejsza jest z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: cebule obrać i drobniutko posiekać, obrany czosnek zmiażdżyć i na małym ogniu dusić do zeszklenia. Dodać pom[I]i[/I]dory, sól, pieprz i cukier do smaku i dalej dusić do zupełnej miękkości cebuli i zgęstnienia sosu. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ryby
Top
Bottom