- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
czesto robie taka oto zapiekanke (zawsze lekko ja modyfikujac, gdyz zazwyczaj daje wszystkiego 'na oko'
)
tutaj przepis oryginalny (z ksiazki 'Cuisine au tofu' z kolekcji Hachette)
300g tofu
500g pomidorow
2 zabki czosnku
1/2 cytryny
40g startego parmezanu
4 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka ziaren slonecznika
1 lodyzka rozmarynu
1/2 peczka tymianku
1/2 peczka pietruszki
sol, pieprz
czosnek drobno posiekac, umyc, osuszyc i poszatkowac ziola
otrzec skorke z cytryny, wycisnac sok, wymieszac ze skorka, czosnkiem, ziolami i oliwa
pokroic tofu w plasterki i ulozyc na plasko na dnie naczynia; nastepnie zalac tofu uprzednio przygotowana marynata i pozostawic na 2 godz.
pomidory umyc i pokroic w plasterki
nastepnie w naczyniu do zapiekania ukladac na przemian : jeden plasterek tofu i jeden pomidora, tak aby 'zachodzily' na siebie
polac pozostala marynata, posolic, popieprzyc, posypac ziarnami slonecznika i parmezanem
wstawic do zimnego pieca, piec w temp. 220° ok. 25 min.
smacznego!

tutaj przepis oryginalny (z ksiazki 'Cuisine au tofu' z kolekcji Hachette)
300g tofu
500g pomidorow
2 zabki czosnku
1/2 cytryny
40g startego parmezanu
4 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka ziaren slonecznika
1 lodyzka rozmarynu
1/2 peczka tymianku
1/2 peczka pietruszki
sol, pieprz
czosnek drobno posiekac, umyc, osuszyc i poszatkowac ziola
otrzec skorke z cytryny, wycisnac sok, wymieszac ze skorka, czosnkiem, ziolami i oliwa
pokroic tofu w plasterki i ulozyc na plasko na dnie naczynia; nastepnie zalac tofu uprzednio przygotowana marynata i pozostawic na 2 godz.
pomidory umyc i pokroic w plasterki
nastepnie w naczyniu do zapiekania ukladac na przemian : jeden plasterek tofu i jeden pomidora, tak aby 'zachodzily' na siebie
polac pozostala marynata, posolic, popieprzyc, posypac ziarnami slonecznika i parmezanem
wstawic do zimnego pieca, piec w temp. 220° ok. 25 min.
smacznego!

Ostatnią edycję dokonał moderator: