- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zapiekanka z ziemnaików i kalafiora
Przepis na 4 osoby]
Składniki:
Kalafior 600 g
Ziemniaki 500 g
2 jajka
250 ml śmietany
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu i jedna łyżeczka zmielonej papryki
400 g pomidorów bez pestek pokrojonych wzależności od wielkości w ćwiartki lub ósemki.
150 g startego żółtego sera
1.Ziemniaki gotuję w łupinkach. Wybieram średniej wielkości i najlepiej takie wydłużone owale. Po ugotowaniu zalewam zimną wodą i obieram z łupinek. Kroję w ćwiartki lub ósemki.
2.Kalafior gotuję na parze. Oddzielam różyczki od trzpieni. Kalafiorowe trzpienie kroję na kawałki i wkładam do garnka z parą pod spodem. Po 5 minutach dodaję pozostałe cząstki kalafiora. Gotuję następne 10 minut.
3.Jajka mieszam z śmietaną, dodaję sól i przyprawy.
4.Do żaroodpornej formy wysypuję kalafior, na kalafior pomidory a na koniec ziemniaki. Wszystko zalewam śmietaną.
5.Zapiekam w temp 220 stopni przez 20 minut. Następnie zapiekankę posypuję serem i piekę przez 5 minut w temp 200 stopni.
ps.Do zapiekanki doskonale nadaje się jako urozmaicenie szynka drobno pokrojona, którą dodajemy pomiędzy pomidorami a ziemniakami.
ps2.Jest to podstawowa wersja. Doskonale wpasowują się do niej wszelkie inne przyprawy, przede wszystkim o indyjskich korzeniach
Przepis na 4 osoby]

Składniki:
Kalafior 600 g
Ziemniaki 500 g
2 jajka
250 ml śmietany
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu i jedna łyżeczka zmielonej papryki
400 g pomidorów bez pestek pokrojonych wzależności od wielkości w ćwiartki lub ósemki.
150 g startego żółtego sera
1.Ziemniaki gotuję w łupinkach. Wybieram średniej wielkości i najlepiej takie wydłużone owale. Po ugotowaniu zalewam zimną wodą i obieram z łupinek. Kroję w ćwiartki lub ósemki.
2.Kalafior gotuję na parze. Oddzielam różyczki od trzpieni. Kalafiorowe trzpienie kroję na kawałki i wkładam do garnka z parą pod spodem. Po 5 minutach dodaję pozostałe cząstki kalafiora. Gotuję następne 10 minut.
3.Jajka mieszam z śmietaną, dodaję sól i przyprawy.
4.Do żaroodpornej formy wysypuję kalafior, na kalafior pomidory a na koniec ziemniaki. Wszystko zalewam śmietaną.
5.Zapiekam w temp 220 stopni przez 20 minut. Następnie zapiekankę posypuję serem i piekę przez 5 minut w temp 200 stopni.
ps.Do zapiekanki doskonale nadaje się jako urozmaicenie szynka drobno pokrojona, którą dodajemy pomiędzy pomidorami a ziemniakami.
ps2.Jest to podstawowa wersja. Doskonale wpasowują się do niej wszelkie inne przyprawy, przede wszystkim o indyjskich korzeniach



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: