Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 57865" data-attributes="member: 36"><p>1 kg ziemniaków </p><p>1 główka kapusty włoskiej lub 0,5 białej</p><p>20 dag boczku w plasterkach </p><p>2 cebule</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>trochę żółtego sera do posypania</p><p>sól, pieprz</p><p>smalec/olej</p><p>masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego</p><p></p><p>Kapustę poszatkować i razem z jedną cebulą pokrajaną w półplasterki poddusić w szerokim rondlu przez ok. kwadrans (aż puści sok i się zmniejszy objętość).</p><p>Drugą cebulę i czosnek pokrajać, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku. Lekko posolić.</p><p>Ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki. Przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.</p><p>Boczek pokrajać na małe kawałki.</p><p></p><p>Do naczynia wysmarowanego masłem włożyć połowę ziemniaków, lekko popieprzyć, na to kapustę, na to boczek, na to znowu ziemniaki i znowu popieprzyć, zalać wywarem z cebuli i czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 175 st. C przez 40 minut, po czym odkryć, posypać serem i dalej zapiekać przez 30 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 57865, member: 36"] 1 kg ziemniaków 1 główka kapusty włoskiej lub 0,5 białej 20 dag boczku w plasterkach 2 cebule 2 ząbki czosnku trochę żółtego sera do posypania sól, pieprz smalec/olej masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego Kapustę poszatkować i razem z jedną cebulą pokrajaną w półplasterki poddusić w szerokim rondlu przez ok. kwadrans (aż puści sok i się zmniejszy objętość). Drugą cebulę i czosnek pokrajać, zalać szklanką wody i zagotować w rondelku. Lekko posolić. Ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki. Przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć. Boczek pokrajać na małe kawałki. Do naczynia wysmarowanego masłem włożyć połowę ziemniaków, lekko popieprzyć, na to kapustę, na to boczek, na to znowu ziemniaki i znowu popieprzyć, zalać wywarem z cebuli i czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 175 st. C przez 40 minut, po czym odkryć, posypać serem i dalej zapiekać przez 30 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Top
Bottom