Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 803217" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis ze starego, sprzed kilku lat, wydania &quot;Smaków i aromatów&quot;. Robiłam jako danie postne na prośbę mojej przyjaciółki. Wybór okazał się trafny i powtarzałam go jeszcze kilka razy.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>25 dkg pieczarek</p><p>3 - 4 suszone prawdziwki</p><p>2 średnie cebule</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>150 ml śmietanki 18 % ( ja biorę 30%)</p><p>2 duże jajka</p><p>10 dkg cheddara. utartego</p><p>1 łyżeczka rozmarynu</p><p>2 szczypty gałki muszkatołowej</p><p>3 łyżki masła</p><p>łyżeczka vegety</p><p>sól i pieprz</p><p>masło do wysmarowania formy</p><p></p><p>Prawdziwki myjemy i moczymy w filiżance gorącej wody, a gdy zmiękną gotujemy z łyżeczką vegety. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Czosnek grubo siekamy. Na łyżce masła krótko podsmażamy pieczarki i czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. W tym czasie gotujemy jajka na twardo.</p><p>Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebule po obraniu kroimy w talarki. </p><p>Spore, płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na dnie 1/3 plasterków ziemniaków, solimy je i oprószamy pieprzem , a następnie przykrywamy pieczarkami i pociętymi w paski prawdziwkami. Teraz układamy drugą (1/3) warstwę ziemniaków, na nich plasterki jajek i cebuli oraz połowę sera, znów przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozmarynem. Przykrywamy resztą ziemniaków i rozkładamy na nich grudki masła.</p><p>Śmietankę mieszamy z wywarem z prawdziwków i wlewamy po ściankach formy na dno naczynia. </p><p>Wstawiamy formę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 30 - 40 minutach sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki zmiękły. Jeśli tak, posypujemy je drugą połową sera i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044" target="_blank">surówką z kiszonej kapusty</a> .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 803217, member: 10341"] Przepis ze starego, sprzed kilku lat, wydania "Smaków i aromatów". Robiłam jako danie postne na prośbę mojej przyjaciółki. Wybór okazał się trafny i powtarzałam go jeszcze kilka razy. [B]Składniki[/B] 1 kg ziemniaków 25 dkg pieczarek 3 - 4 suszone prawdziwki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 18 % ( ja biorę 30%) 2 duże jajka 10 dkg cheddara. utartego 1 łyżeczka rozmarynu 2 szczypty gałki muszkatołowej 3 łyżki masła łyżeczka vegety sól i pieprz masło do wysmarowania formy Prawdziwki myjemy i moczymy w filiżance gorącej wody, a gdy zmiękną gotujemy z łyżeczką vegety. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Czosnek grubo siekamy. Na łyżce masła krótko podsmażamy pieczarki i czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zmieloną gałką muszkatołową. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebule po obraniu kroimy w talarki. Spore, płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na dnie 1/3 plasterków ziemniaków, solimy je i oprószamy pieprzem , a następnie przykrywamy pieczarkami i pociętymi w paski prawdziwkami. Teraz układamy drugą (1/3) warstwę ziemniaków, na nich plasterki jajek i cebuli oraz połowę sera, znów przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozmarynem. Przykrywamy resztą ziemniaków i rozkładamy na nich grudki masła. Śmietankę mieszamy z wywarem z prawdziwków i wlewamy po ściankach formy na dno naczynia. Wstawiamy formę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 30 - 40 minutach sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki zmiękły. Jeśli tak, posypujemy je drugą połową sera i zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044"]surówką z kiszonej kapusty[/URL] . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z ziemniaków
Bottom