- Sty 3, 2009
- 27,948
- 2,293
- 113
Przepis z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla.
Na 4-6 porcji:
600 g mieszanych warzyw (marchew, ziemniaki, pataty, cebula, dynia, seler, buraki, pasternak)
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
7 dużych lub 8 średnich jajek
garść mieszanych świeżych ziół (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek)
20 g parmezanu
sól, pieprz
Ziemniaki, buraki i inne twarde warzywa obrać i pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, dynię na nieco większą (2-3 cm). Cebulę pokroić na ćwiartki albo grube plastry. Wyłożyć na blaszkę o boku około 23 cm, dodać drobno posiekany czosnek, oliwę/olej, sowicie posolić, popieprzyć, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Warzywa mają być dość miękkie i miejscami powinny zacząć się karmelizować.
Jajka ubić, dodać drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć. Wylać masę na upieczone warzywa, posypać serem. Wsadzić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
Podawać ciepłe lub zimne.
Robiłam tę zapiekankę dwa razy, za drugim razem ominęłam czosnek i ta wersja bardziej mi smakowała, ale ja nie przepadam za połączeniem czosnku z ciepłym nabiałem. Warzywa w piekę na większej blasze, a dopiero wymieszane z jajkami w mniejszej, docelowej. Zdjęć nie pokażę, bo wyszły okropne.
Na 4-6 porcji:
600 g mieszanych warzyw (marchew, ziemniaki, pataty, cebula, dynia, seler, buraki, pasternak)
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
7 dużych lub 8 średnich jajek
garść mieszanych świeżych ziół (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek)
20 g parmezanu
sól, pieprz
Ziemniaki, buraki i inne twarde warzywa obrać i pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, dynię na nieco większą (2-3 cm). Cebulę pokroić na ćwiartki albo grube plastry. Wyłożyć na blaszkę o boku około 23 cm, dodać drobno posiekany czosnek, oliwę/olej, sowicie posolić, popieprzyć, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Warzywa mają być dość miękkie i miejscami powinny zacząć się karmelizować.
Jajka ubić, dodać drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć. Wylać masę na upieczone warzywa, posypać serem. Wsadzić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wierzch powinien się lekko przyrumienić.
Podawać ciepłe lub zimne.
Robiłam tę zapiekankę dwa razy, za drugim razem ominęłam czosnek i ta wersja bardziej mi smakowała, ale ja nie przepadam za połączeniem czosnku z ciepłym nabiałem. Warzywa w piekę na większej blasze, a dopiero wymieszane z jajkami w mniejszej, docelowej. Zdjęć nie pokażę, bo wyszły okropne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: