Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z zimowych warzyw
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1510489" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis z książki &quot;River Cottage Veg Every Day!&quot; Hugh Fearnley-Whittingstalla.</p><p></p><p>Na 4-6 porcji:</p><p></p><p>600 g mieszanych warzyw (marchew, ziemniaki, pataty, cebula, dynia, seler, buraki, pasternak)</p><p>1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany</p><p>3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego</p><p>7 dużych lub 8 średnich jajek</p><p>garść mieszanych świeżych ziół (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek)</p><p>20 g parmezanu</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p></p><p>Ziemniaki, buraki i inne twarde warzywa obrać i pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, dynię na nieco większą (2-3 cm). Cebulę pokroić na ćwiartki albo grube plastry. Wyłożyć na blaszkę o boku około 23 cm, dodać drobno posiekany czosnek, oliwę/olej, sowicie posolić, popieprzyć, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Warzywa mają być dość miękkie i miejscami powinny zacząć się karmelizować.</p><p></p><p>Jajka ubić, dodać drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć. Wylać masę na upieczone warzywa, posypać serem. Wsadzić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wierzch powinien się lekko przyrumienić. </p><p></p><p>Podawać ciepłe lub zimne.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Robiłam tę zapiekankę dwa razy, za drugim razem ominęłam czosnek i ta wersja bardziej mi smakowała, ale ja nie przepadam za połączeniem czosnku z ciepłym nabiałem. Warzywa w piekę na większej blasze, a dopiero wymieszane z jajkami w mniejszej, docelowej. Zdjęć nie pokażę, bo wyszły okropne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1510489, member: 13254"] Przepis z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla. Na 4-6 porcji: 600 g mieszanych warzyw (marchew, ziemniaki, pataty, cebula, dynia, seler, buraki, pasternak) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 7 dużych lub 8 średnich jajek garść mieszanych świeżych ziół (natka pietruszki, tymianek, szczypiorek) 20 g parmezanu sól, pieprz Ziemniaki, buraki i inne twarde warzywa obrać i pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, dynię na nieco większą (2-3 cm). Cebulę pokroić na ćwiartki albo grube plastry. Wyłożyć na blaszkę o boku około 23 cm, dodać drobno posiekany czosnek, oliwę/olej, sowicie posolić, popieprzyć, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Warzywa mają być dość miękkie i miejscami powinny zacząć się karmelizować. Jajka ubić, dodać drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć. Wylać masę na upieczone warzywa, posypać serem. Wsadzić do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Wierzch powinien się lekko przyrumienić. Podawać ciepłe lub zimne. Robiłam tę zapiekankę dwa razy, za drugim razem ominęłam czosnek i ta wersja bardziej mi smakowała, ale ja nie przepadam za połączeniem czosnku z ciepłym nabiałem. Warzywa w piekę na większej blasze, a dopiero wymieszane z jajkami w mniejszej, docelowej. Zdjęć nie pokażę, bo wyszły okropne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka z zimowych warzyw
Bottom