- Wrz 19, 2004
- 30,773
- 4,833
- 113
Nie wiem skąd mam przepis, ale zapiekanka jest smaczna i jak to zwykle bywa z takimi daniami na drugi dzień nawet lepsza. 
4 średnie ziemniaki
500 g pęczek szparagów (dałam zielone)
200 g szynki lub chudego wędzonego gotowanego boczku
2 pomidory
3 jajka
1 kubek 400 ml śmietany 18%
100 g sera cheddar
czosnek, sól, pieprz, bazylia itp. ziółka
Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końce, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. W posmarowanej masłem formie ułożyć z połowy warzyw jedną warstwę, na to po połowie pokrojonej drobno wędliny i sera. Zrobić kolejną warstwę z takich samych składników, tylko na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory i ser.
Śmietanę roztrzepać z jajkami na gładko, dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przyprawy i zioła. Zalać warzywa, wstawić do pieca 180 stopni i piec 1 godzinę, do zrumienienia sera.
Uwagi: ziemniaki trzeba pociąć na szatkownicy na naprawdę cienkie plasterki, inaczej nie upieką się przez godzinę.
4 średnie ziemniaki
500 g pęczek szparagów (dałam zielone)
200 g szynki lub chudego wędzonego gotowanego boczku
2 pomidory
3 jajka
1 kubek 400 ml śmietany 18%
100 g sera cheddar
czosnek, sól, pieprz, bazylia itp. ziółka
Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końce, pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. W posmarowanej masłem formie ułożyć z połowy warzyw jedną warstwę, na to po połowie pokrojonej drobno wędliny i sera. Zrobić kolejną warstwę z takich samych składników, tylko na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory i ser.
Śmietanę roztrzepać z jajkami na gładko, dodać 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przyprawy i zioła. Zalać warzywa, wstawić do pieca 180 stopni i piec 1 godzinę, do zrumienienia sera.
Uwagi: ziemniaki trzeba pociąć na szatkownicy na naprawdę cienkie plasterki, inaczej nie upieką się przez godzinę.