Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana francuska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 906921" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego. Polecają podawać ją do wykwintnych mięs i ryb. Ja na razie zjadłam ją z surówką i bardzo mi smakowała. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1,5 kg ziemniaków</p><p>400 ml śmietany 18 %</p><p>400 ml mleka</p><p>20 dkg startego sera (brałam ementaler, może być cheddar)</p><p>sól, biały pieprz</p><p>masło do posmarowania formy</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy w rondlu, zalewamy mlekiem ze śmietaną, przyprawionym solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Gotujemy je przez 15 minut. Następnie przekładamy podgotowane ziemniaki do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. przez 35 - 40 minut, aż utworzy się rumiana skorupka. Ja początkowo zmniejszyłam temperaturę do 200 st., bo bałam się przypalenia, ale po kilku minutach nastawiłam na zalecaną w przepisie i wszystko się doskonale udało. </p><p>Jak napisałam, zapiekanka świetnie smakuje solo, ale podobno jeszcze lepsza jest jako dodatek do mięs i ryb. W najbliższym czasie wypróbuję.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 906921, member: 10341"] Przepis znalazłam w Bibliotece Poradnika Domowego. Polecają podawać ją do wykwintnych mięs i ryb. Ja na razie zjadłam ją z surówką i bardzo mi smakowała. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1,5 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18 % 400 ml mleka 20 dkg startego sera (brałam ementaler, może być cheddar) sól, biały pieprz masło do posmarowania formy Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy w rondlu, zalewamy mlekiem ze śmietaną, przyprawionym solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Gotujemy je przez 15 minut. Następnie przekładamy podgotowane ziemniaki do natłuszczonej żaroodpornej formy, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. przez 35 - 40 minut, aż utworzy się rumiana skorupka. Ja początkowo zmniejszyłam temperaturę do 200 st., bo bałam się przypalenia, ale po kilku minutach nastawiłam na zalecaną w przepisie i wszystko się doskonale udało. Jak napisałam, zapiekanka świetnie smakuje solo, ale podobno jeszcze lepsza jest jako dodatek do mięs i ryb. W najbliższym czasie wypróbuję. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana francuska
Top
Bottom