Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną makrelą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ashira" data-source="post: 1266842" data-attributes="member: 12777"><p>Bywa u mnie tak, że makrela leży w lodówce i czeka na swoją kolej łypiąc na mnie okiem, którego już nie posiada a ja wciąż nie mogę się do niej przekonać. Na makrelę muszę mieć po prostu ochotę. I pod wpływem takiej niechęci powstała ta zapiekanka. Dość szybka, tania i smaczna - już kilka osób prosiło o przepis co jest moim zdaniem całkiem niezłą rekomendacją. </p><p></p><p>Składniki:</p><p>- wędzona makrela, sztuk 1</p><p>- ziemniaki (takie średniej wielkości), sztuk 5</p><p>- marchewki, sztuk 2</p><p>- cebula, 1,5 - 2 sztuk zależy od wielkości</p><p></p><p>Na sos:</p><p>- jogurt bądź śmietana, pół kubka</p><p>- 1/4 szklanki wody</p><p>- sól, pieprz</p><p>- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i gałki muszk.</p><p>- 1 łyżeczka majeranku</p><p>- 1-2 łyżeczki mąki</p><p></p><p>- sól, pieprz</p><p>- tłuszcz do wysmarowania formy</p><p>(moja forma jest mała a dość wysoka. Porcja na 4 kobiety, które najdały się aż do przesady)</p><p></p><p>Warzywa myję i obieram. Ziemniaki ścieram na tarce na plastry. Marchew kroję w plasterki, a cebulę w półplastry. </p><p>Dno naczynia i ścianki smaruję tłuszczem i wykładam plastry ziemniaków na dno i boki. Ziemniaki lekko solę. Na to wrzucam marchew, cebulę i kawałki makreli (ostrożnie żeby usunąć ości!). Na to sypię pieprz. I kolejna warstwa ziemniaków itd...</p><p>Najwyższa warstwa to u mnie ziemniaki, ewentualnie ziemniaki z cebulą, bo zawsze za dużo jej skroję. Na to sól i pieprz. </p><p></p><p>W kubku mieszam składniki sosu dodając szczyptę soli (nie za dużo, bo ziemniaki były solone w trakcie układania warstw). Zalewam zapiekankę.</p><p></p><p>Wstawiam do pieca na około godzinę do 1,5 godz. Piekę początkowo w 200 stopniach, ale potem zdejmuję pokrywkę z naczynia żeby góra się ładnie zapiekła i zmniejszam temperaturę do około 180 stopni. Trzeba wyczuć swój piekarnik, mojemu się tak akurat podoba.</p><p></p><p>u mnie ostatnio w towarzystwie: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29420" target="_blank">tych buraczków</a></p><p>właśnie piekę, ale nie wiem czy dam radę zrobić zdjęcie bo oczekuję gości zapowiedzianych właśnie na tę zapiekankę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ashira, post: 1266842, member: 12777"] Bywa u mnie tak, że makrela leży w lodówce i czeka na swoją kolej łypiąc na mnie okiem, którego już nie posiada a ja wciąż nie mogę się do niej przekonać. Na makrelę muszę mieć po prostu ochotę. I pod wpływem takiej niechęci powstała ta zapiekanka. Dość szybka, tania i smaczna - już kilka osób prosiło o przepis co jest moim zdaniem całkiem niezłą rekomendacją. Składniki: - wędzona makrela, sztuk 1 - ziemniaki (takie średniej wielkości), sztuk 5 - marchewki, sztuk 2 - cebula, 1,5 - 2 sztuk zależy od wielkości Na sos: - jogurt bądź śmietana, pół kubka - 1/4 szklanki wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i gałki muszk. - 1 łyżeczka majeranku - 1-2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - tłuszcz do wysmarowania formy (moja forma jest mała a dość wysoka. Porcja na 4 kobiety, które najdały się aż do przesady) Warzywa myję i obieram. Ziemniaki ścieram na tarce na plastry. Marchew kroję w plasterki, a cebulę w półplastry. Dno naczynia i ścianki smaruję tłuszczem i wykładam plastry ziemniaków na dno i boki. Ziemniaki lekko solę. Na to wrzucam marchew, cebulę i kawałki makreli (ostrożnie żeby usunąć ości!). Na to sypię pieprz. I kolejna warstwa ziemniaków itd... Najwyższa warstwa to u mnie ziemniaki, ewentualnie ziemniaki z cebulą, bo zawsze za dużo jej skroję. Na to sól i pieprz. W kubku mieszam składniki sosu dodając szczyptę soli (nie za dużo, bo ziemniaki były solone w trakcie układania warstw). Zalewam zapiekankę. Wstawiam do pieca na około godzinę do 1,5 godz. Piekę początkowo w 200 stopniach, ale potem zdejmuję pokrywkę z naczynia żeby góra się ładnie zapiekła i zmniejszam temperaturę do około 180 stopni. Trzeba wyczuć swój piekarnik, mojemu się tak akurat podoba. u mnie ostatnio w towarzystwie: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29420"]tych buraczków[/URL] właśnie piekę, ale nie wiem czy dam radę zrobić zdjęcie bo oczekuję gości zapowiedzianych właśnie na tę zapiekankę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną makrelą
Top
Bottom