- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag solonych śledzi
cebula
5 łyżek masła
3 łyżki mąki
4 łyżki śmietany
10 dag gotowanej chudej szynki
ok. 8 dag żółtego sera
Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
2. Śledzie moczyć w wodzie przez 30 minut, kilkakrotnie ją zmieniając. Ze śledzi zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając rozprowadzić ze 125 ml - 1/8 l wody i gotować 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Do sosu dodać śmietanę i pokrojoną w kostkę szynkę.
4. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Plastry ziemniaków i śledzie układać na przemian warstwami w natłuszczonej formie. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać startym żółtym serem i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 30 minut.
Smacznego!
1 kg ziemniaków
40 dag solonych śledzi
cebula
5 łyżek masła
3 łyżki mąki
4 łyżki śmietany
10 dag gotowanej chudej szynki
ok. 8 dag żółtego sera
Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
2. Śledzie moczyć w wodzie przez 30 minut, kilkakrotnie ją zmieniając. Ze śledzi zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając rozprowadzić ze 125 ml - 1/8 l wody i gotować 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Do sosu dodać śmietanę i pokrojoną w kostkę szynkę.
4. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Plastry ziemniaków i śledzie układać na przemian warstwami w natłuszczonej formie. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać startym żółtym serem i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 30 minut.
Smacznego!