Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag solonych śledzi
cebula
5 łyżek masła
3 łyżki mąki
4 łyżki śmietany
10 dag gotowanej chudej szynki
ok. 8 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
2. Śledzie moczyć w wodzie przez 30 minut, kilkakrotnie ją zmieniając. Ze śledzi zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając rozprowadzić ze 125 ml - 1/8 l wody i gotować 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Do sosu dodać śmietanę i pokrojoną w kostkę szynkę.
4. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Plastry ziemniaków i śledzie układać na przemian warstwami w natłuszczonej formie. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać startym żółtym serem i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 30 minut.

Smacznego!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy