Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="volpe" data-source="post: 807627" data-attributes="member: 9400"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>40 dag solonych śledzi</p><p>cebula</p><p>5 łyżek masła</p><p>3 łyżki mąki</p><p>4 łyżki śmietany</p><p>10 dag gotowanej chudej szynki</p><p>ok. 8 dag żółtego sera</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry.</p><p>2. Śledzie moczyć w wodzie przez 30 minut, kilkakrotnie ją zmieniając. Ze śledzi zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w kostkę.</p><p>3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając rozprowadzić ze 125 ml - 1/8 l wody i gotować 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Do sosu dodać śmietanę i pokrojoną w kostkę szynkę.</p><p>4. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Plastry ziemniaków i śledzie układać na przemian warstwami w natłuszczonej formie. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać startym żółtym serem i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 30 minut.</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="volpe, post: 807627, member: 9400"] [B]Składniki:[/B] 1 kg ziemniaków 40 dag solonych śledzi cebula 5 łyżek masła 3 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 10 dag gotowanej chudej szynki ok. 8 dag żółtego sera [B]Wykonanie:[/B] 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Następnie je obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 2. Śledzie moczyć w wodzie przez 30 minut, kilkakrotnie ją zmieniając. Ze śledzi zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w kostkę. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zasmażyć. Mieszając rozprowadzić ze 125 ml - 1/8 l wody i gotować 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Do sosu dodać śmietanę i pokrojoną w kostkę szynkę. 4. Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Plastry ziemniaków i śledzie układać na przemian warstwami w natłuszczonej formie. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę. Wierzch zapiekanki polać sosem, posypać startym żółtym serem i obłożyć kawałeczkami masła. Zapiekać 30 minut. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem
Top
Bottom