Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
zapiekanka ziemniaczana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zlis" data-source="post: 832846" data-attributes="member: 2353"><p>Zapiekanka ziemniaczana</p><p></p><p>Przepis autorski</p><p></p><p>Składniki: 80 gad ziemniaków, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1 mała cukinia, 2 strąki papryki, po 3 pomidory i ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, suszony rozmaryn, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki, pieprz Cayenne, 250 ml rosołu, 10 dag owczego sera.</p><p></p><p>Wykonanie: ziemniaki umyć, gotować ok. 10- 15 minut na średnim ogniu. Odcedzić, przestudzić po-lewając zimną wodą, następnie obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Fasolkę szparagową ugoto-wać w osolonej wodzie na pół miękko. Cukinię, paprykę i pomidory, umyć. Cukinie pokroić w cie-niutkie plasterki, paprykę i pomidory na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. </p><p>Mocno rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić na nim czosnek. Dodać cukinię i paprykę, smażyć kilka mi-nut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Warzywa przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso mielone 7 minut na dużym ogniu. Ponownie włożyć podsmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, oprószyć mąką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne. Całość podlać rosołem, włożyć pomidory. Wszystkie składniki dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolkę szpa-ragową. W żaroodpornej natłuszczonej formie warstwami ułożyć plasterki ziemniaków i mięso z wa-rzywami. Posypać pokrojonym w drobną kostkę owczym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 200 st.C. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.</p><p></p><p>Moje zmiany: przygotowałem jak zwykle dla dwóch osób, takie jest moje gospodarstwo.</p><p></p><p>Użyłem 40 dag ziemniaków. Bez cukini. 1 strąk papryki. 2 pomidory. 30 dag mielonego mięsa woło-wo wieprzowego. Pół szklanki bulionu z kostki. Zamiast owczego sera użyłem goudę.</p><p></p><p>Ziemniaki soliłem dopiero po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki. Po 15 minutach zapiekania, potra-wa była jeszcze chłodna, wobec tego przedłużyłem czas zapiekania do 30 minut</p><p></p><p>Zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna. Mimo że użyłem ok. połowy składników, to i tak wyszło na to, że mamy obiad na dwa dni.</p><p></p><p>Zapiekankę podałem z surówką z kapusty pekińskiej. Stosuję przepis bardzo prosty i szybki. </p><p>Kapusta poszatkowana, dodałem 1 niewielką startą marchew, sok z około 1 cytryny i niewielką ilość cukru do smaku</p><p></p><p>Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego.</p><p></p><p>I ostatnia informacja: przepis na zapiekankę znalazłem w tygodniku ŻYCIE NA GORĄCO.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zlis, post: 832846, member: 2353"] Zapiekanka ziemniaczana Przepis autorski Składniki: 80 gad ziemniaków, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 1 mała cukinia, 2 strąki papryki, po 3 pomidory i ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, suszony rozmaryn, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżka mąki, pieprz Cayenne, 250 ml rosołu, 10 dag owczego sera. Wykonanie: ziemniaki umyć, gotować ok. 10- 15 minut na średnim ogniu. Odcedzić, przestudzić po-lewając zimną wodą, następnie obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Fasolkę szparagową ugoto-wać w osolonej wodzie na pół miękko. Cukinię, paprykę i pomidory, umyć. Cukinie pokroić w cie-niutkie plasterki, paprykę i pomidory na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mocno rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić na nim czosnek. Dodać cukinię i paprykę, smażyć kilka mi-nut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Warzywa przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć mięso mielone 7 minut na dużym ogniu. Ponownie włożyć podsmażone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, oprószyć mąką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne. Całość podlać rosołem, włożyć pomidory. Wszystkie składniki dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać osączoną fasolkę szpa-ragową. W żaroodpornej natłuszczonej formie warstwami ułożyć plasterki ziemniaków i mięso z wa-rzywami. Posypać pokrojonym w drobną kostkę owczym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp. 200 st.C. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu. Moje zmiany: przygotowałem jak zwykle dla dwóch osób, takie jest moje gospodarstwo. Użyłem 40 dag ziemniaków. Bez cukini. 1 strąk papryki. 2 pomidory. 30 dag mielonego mięsa woło-wo wieprzowego. Pół szklanki bulionu z kostki. Zamiast owczego sera użyłem goudę. Ziemniaki soliłem dopiero po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki. Po 15 minutach zapiekania, potra-wa była jeszcze chłodna, wobec tego przedłużyłem czas zapiekania do 30 minut Zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna. Mimo że użyłem ok. połowy składników, to i tak wyszło na to, że mamy obiad na dwa dni. Zapiekankę podałem z surówką z kapusty pekińskiej. Stosuję przepis bardzo prosty i szybki. Kapusta poszatkowana, dodałem 1 niewielką startą marchew, sok z około 1 cytryny i niewielką ilość cukru do smaku Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego. I ostatnia informacja: przepis na zapiekankę znalazłem w tygodniku ŻYCIE NA GORĄCO. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
zapiekanka ziemniaczana
Top
Bottom