Zapiekanka ziemniaczano -mięsna

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis jest pochodzenia holenderskiego i jego oryginalna nazwa brzmi "filozof". Ja ten przepis znalazłam w miesięczniku "Ty i Ja" i za każdym razem, kiedy robię to danie, śmieszy mnie jego pretensjonalna nazwa. Filozofa przyrządzamy w trzech kolejnych etapach.

Składniki do puree ziemniaczanego
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 dkg masła
szczypta otartej gałki muszkatołowej
sól

Składniki farszu mięsnego
50 dkg mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)
3 cebule pokrojone na cienkie talarki
2 czerwone papryki pokrojone na cienkie paseczki
8 dkg masła + 2 łyżki masła
3/4 szklanki rosołu ( może być z kostki)
1 listek laurowy
skąpe pół łyżeczki mielonego pieprzu
odrobinę (na końcu noża) zmielonych gożdzików
czubata łyżka drobno posiekanej naci pietruszki
sól
40 dkg tartego sera do zapiekania (ementaler, gouda)
masło do formy

1. Przyrządzamy puree z 1 kg ugotowanych ziemniaków, dodając śmietankę, masło i szczyptę gałki muszkatołowej.
2. W dużej patelni roztapiamy 8 dkg masła i lekko w nim przyrumieniamy talarki cebuli. Gdy cebule nabiorą koloru dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko z cebulą, dodajemy rosół, pokrojone w paseczki papryki oraz przyprawy: listek, pieprz, gożdziki, natkę pietruszki i soli do smaku. Mrugając na łagodnym ogniu przez 15 - 20 minut, powyższe składniki utworzą jednolitą i dość gęstą masę.
3. W ogniotrwałym naczyniu do zapiekanek, wysmarowanym dokładnie masłem układamy warstwę puree (1/3 puree), następnie warstwę masy mięsnej (1/2 masy), znów warstwę puree (1/3), warstwę masy mięsnej i wreszcie ostatnią warstwę puree. Całośc posypujemy suto serem i przozdabiamy kilkoma malutkimi kawałeczkami masła.
Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 35 - 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika pięknie rumianego i apetycznie pachnącego "filozofa". Oddzielnie podamy sezonową surówkę lub sos pomidorowy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy