Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczano -mięsna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 809982" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis jest pochodzenia holenderskiego i jego oryginalna nazwa brzmi &quot;filozof&quot;. Ja ten przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Ty i Ja&quot; i za każdym razem, kiedy robię to danie, śmieszy mnie jego pretensjonalna nazwa. Filozofa przyrządzamy w trzech kolejnych etapach.</p><p></p><p><strong>Składniki do puree ziemniaczanego</strong></p><p>1 kg ziemniaków</p><p>1/2 szklanki słodkiej śmietanki</p><p>3 dkg masła</p><p>szczypta otartej gałki muszkatołowej</p><p>sól</p><p></p><p><strong>Składniki farszu mięsnego</strong></p><p><strong></strong>50 dkg mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)</p><p>3 cebule pokrojone na cienkie talarki</p><p>2 czerwone papryki pokrojone na cienkie paseczki</p><p>8 dkg masła + 2 łyżki masła</p><p>3/4 szklanki rosołu ( może być z kostki)</p><p>1 listek laurowy</p><p>skąpe pół łyżeczki mielonego pieprzu</p><p>odrobinę (na końcu noża) zmielonych gożdzików</p><p>czubata łyżka drobno posiekanej naci pietruszki</p><p>sól </p><p>40 dkg tartego sera do zapiekania (ementaler, gouda)</p><p>masło do formy</p><p></p><p>1. Przyrządzamy puree z 1 kg ugotowanych ziemniaków, dodając śmietankę, masło i szczyptę gałki muszkatołowej.</p><p>2. W dużej patelni roztapiamy 8 dkg masła i lekko w nim przyrumieniamy talarki cebuli. Gdy cebule nabiorą koloru dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko z cebulą, dodajemy rosół, pokrojone w paseczki papryki oraz przyprawy: listek, pieprz, gożdziki, natkę pietruszki i soli do smaku. Mrugając na łagodnym ogniu przez 15 - 20 minut, powyższe składniki utworzą jednolitą i dość gęstą masę.</p><p>3. W ogniotrwałym naczyniu do zapiekanek, wysmarowanym dokładnie masłem układamy warstwę puree (1/3 puree), następnie warstwę masy mięsnej (1/2 masy), znów warstwę puree (1/3), warstwę masy mięsnej i wreszcie ostatnią warstwę puree. Całośc posypujemy suto serem i przozdabiamy kilkoma malutkimi kawałeczkami masła.</p><p>Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 35 - 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika pięknie rumianego i apetycznie pachnącego &quot;filozofa&quot;. Oddzielnie podamy sezonową surówkę lub sos pomidorowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 809982, member: 10341"] Przepis jest pochodzenia holenderskiego i jego oryginalna nazwa brzmi "filozof". Ja ten przepis znalazłam w miesięczniku "Ty i Ja" i za każdym razem, kiedy robię to danie, śmieszy mnie jego pretensjonalna nazwa. Filozofa przyrządzamy w trzech kolejnych etapach. [B]Składniki do puree ziemniaczanego[/B] 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 3 dkg masła szczypta otartej gałki muszkatołowej sól [B]Składniki farszu mięsnego [/B]50 dkg mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego) 3 cebule pokrojone na cienkie talarki 2 czerwone papryki pokrojone na cienkie paseczki 8 dkg masła + 2 łyżki masła 3/4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 listek laurowy skąpe pół łyżeczki mielonego pieprzu odrobinę (na końcu noża) zmielonych gożdzików czubata łyżka drobno posiekanej naci pietruszki sól 40 dkg tartego sera do zapiekania (ementaler, gouda) masło do formy 1. Przyrządzamy puree z 1 kg ugotowanych ziemniaków, dodając śmietankę, masło i szczyptę gałki muszkatołowej. 2. W dużej patelni roztapiamy 8 dkg masła i lekko w nim przyrumieniamy talarki cebuli. Gdy cebule nabiorą koloru dodajemy mięso. Przesmażamy je krótko z cebulą, dodajemy rosół, pokrojone w paseczki papryki oraz przyprawy: listek, pieprz, gożdziki, natkę pietruszki i soli do smaku. Mrugając na łagodnym ogniu przez 15 - 20 minut, powyższe składniki utworzą jednolitą i dość gęstą masę. 3. W ogniotrwałym naczyniu do zapiekanek, wysmarowanym dokładnie masłem układamy warstwę puree (1/3 puree), następnie warstwę masy mięsnej (1/2 masy), znów warstwę puree (1/3), warstwę masy mięsnej i wreszcie ostatnią warstwę puree. Całośc posypujemy suto serem i przozdabiamy kilkoma malutkimi kawałeczkami masła. Naczynie wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 35 - 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika pięknie rumianego i apetycznie pachnącego "filozofa". Oddzielnie podamy sezonową surówkę lub sos pomidorowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczano -mięsna
Top
Bottom