Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanki jak pizza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariola233" data-source="post: 1748849" data-attributes="member: 1600"><p>30 dkg. makaronu - jak na fot.</p><p> ( ok. 3 mm. " wstążeczki " )</p><p>- 30 dkg. kiełbasy szynkowej</p><p>- mały przecier pomidorowy</p><p>- niewielka czerwona papryka</p><p>- cebula</p><p>- 7 - 8 pieczarek</p><p>- kawałek żółtego sera</p><p>- kilka łyżek oleju</p><p>- sól, pieprz</p><p>- trochę ostrego ketchupu</p><p>- łyżka zieleniny i łyżeczka oregano</p><p>- margaryna i bułka tarta do formy</p><p></p><p></p><p>Kilka plasterków cebuli i papryki odkładamy do dekoracji, pieczarki kroimy w plasterki, resztę cebuli, papryki i kiełbasę </p><p>w kosteczkę. 2.</p><p></p><p>2. W dużym rondlu na 3 - 4 łyżkach oleju smażymy cebulę aż będzie szklista, dodajemy paprykę i kiełbasę, smażymy ok. 10 min. i dodajemy przecier pomidorowy. Pieprzymy do smaku - powinno być pikantne.</p><p> Oddzielnie smażymy pieczarki, ale b. krótko by nie puściły soku.</p><p>W tym czasie gotujemy makaron w/g przepisu na opakowaniu, w duuużej ilości osolonej wody i łyżki oleju.</p><p> Gotowy makaron przelewamy na durszlak, dobrze odcedzamy, ( potrząsamy ) nie płuczemy - i zaraz przekładamy do rondla z usmażonymi składnikami, dokładnie wszystko razem mieszamy i takie gorące zaraz wykładamy do naczynia wysmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą.</p><p> 3.</p><p></p><p>Wygładzamy łopatką.</p><p>Na makaron kładziemy pieczarki ( bez tłuszczu ) i krążki cebuli. Posypujemy tartym serem. Na ser kładziemy krążki papryki, posypujemy zieleniną ( tu - drobniutko pokrojony por ) i łyżeczką oregano, oraz wyciskamy z butelki " kleksy " ostrego ketchupu.</p><p> 4.</p><p></p><p>Ta przygotowaną zapiekankę wkladamy do nagrzanego 200 st. piekarnika, zapiekamy ok. 35 - 40 min. wyłączamy ogrzewanie i trzymamy zapiekankę jeszcze 5 min.</p><p></p><p> 5.</p><p></p><p>Gotową kroimy w kwadraty.</p><p></p><p>6.</p><p></p><p>Wydawać by się mogło, że zapiekanka którą można kroić na geometryczne porcje - musi być twarda i zbita.</p><p>- zapewniam, że nie. Jest puszysta.</p><p></p><p>Gotową do zapiekania - jak na fot.4 - możemy przygotować np. rano, a zapiekać po południu - wtedy kilka min. dłużej w piekarniku.</p><p>Polecam, idealna na młodzieżowe wieczorki i nie tylko</p><p></p><p>Przepis pochodzi z Wielkie Żarcie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariola233, post: 1748849, member: 1600"] 30 dkg. makaronu - jak na fot. ( ok. 3 mm. " wstążeczki " ) - 30 dkg. kiełbasy szynkowej - mały przecier pomidorowy - niewielka czerwona papryka - cebula - 7 - 8 pieczarek - kawałek żółtego sera - kilka łyżek oleju - sól, pieprz - trochę ostrego ketchupu - łyżka zieleniny i łyżeczka oregano - margaryna i bułka tarta do formy Kilka plasterków cebuli i papryki odkładamy do dekoracji, pieczarki kroimy w plasterki, resztę cebuli, papryki i kiełbasę w kosteczkę. 2. 2. W dużym rondlu na 3 - 4 łyżkach oleju smażymy cebulę aż będzie szklista, dodajemy paprykę i kiełbasę, smażymy ok. 10 min. i dodajemy przecier pomidorowy. Pieprzymy do smaku - powinno być pikantne. Oddzielnie smażymy pieczarki, ale b. krótko by nie puściły soku. W tym czasie gotujemy makaron w/g przepisu na opakowaniu, w duuużej ilości osolonej wody i łyżki oleju. Gotowy makaron przelewamy na durszlak, dobrze odcedzamy, ( potrząsamy ) nie płuczemy - i zaraz przekładamy do rondla z usmażonymi składnikami, dokładnie wszystko razem mieszamy i takie gorące zaraz wykładamy do naczynia wysmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą. 3. Wygładzamy łopatką. Na makaron kładziemy pieczarki ( bez tłuszczu ) i krążki cebuli. Posypujemy tartym serem. Na ser kładziemy krążki papryki, posypujemy zieleniną ( tu - drobniutko pokrojony por ) i łyżeczką oregano, oraz wyciskamy z butelki " kleksy " ostrego ketchupu. 4. Ta przygotowaną zapiekankę wkladamy do nagrzanego 200 st. piekarnika, zapiekamy ok. 35 - 40 min. wyłączamy ogrzewanie i trzymamy zapiekankę jeszcze 5 min. 5. Gotową kroimy w kwadraty. 6. Wydawać by się mogło, że zapiekanka którą można kroić na geometryczne porcje - musi być twarda i zbita. - zapewniam, że nie. Jest puszysta. Gotową do zapiekania - jak na fot.4 - możemy przygotować np. rano, a zapiekać po południu - wtedy kilka min. dłużej w piekarniku. Polecam, idealna na młodzieżowe wieczorki i nie tylko Przepis pochodzi z Wielkie Żarcie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Zapiekanki jak pizza
Top
Bottom