- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na czekoladowego kuzyna creme brulee znalazałam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska". Polecam
4 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Po trochu dolewać gorące ( ale nie wrzące!) mleko, ciągle mieszając.
Przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w kąpieli wodnej * w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 minut.
Podawać lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
* Naczynie żaroodporne wstawiamy do większego naczynia ( formy do pieczenia). Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy naczynia z custardem.


4 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Po trochu dolewać gorące ( ale nie wrzące!) mleko, ciągle mieszając.
Przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w kąpieli wodnej * w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 minut.
Podawać lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.
* Naczynie żaroodporne wstawiamy do większego naczynia ( formy do pieczenia). Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy naczynia z custardem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: