Zapiekany custard czekoladowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis na czekoladowego kuzyna creme brulee znalazałam w książce "Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska". Polecam
icon_smile.gif


custard.JPG

4 jajka
250 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Po trochu dolewać gorące ( ale nie wrzące!) mleko, ciągle mieszając.
Przelać do naczynia żaroodpornego. Piec w kąpieli wodnej * w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 45 minut.
Podawać lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem.

* Naczynie żaroodporne wstawiamy do większego naczynia ( formy do pieczenia). Wlewamy tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy naczynia z custardem.
 

Załączniki

  • custard.JPG
    custard.JPG
    114.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy