- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zapiekany fenkuł z pomidorami
750 g Kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
250 pomidorów z puszki
2 większe pomidory
2 szt mozzarella
2 łyżeczki ziół prowandzkich
sól i pieprz
1.Koper włoski przekrawamy na połówkę. Wycinamy ostrożnie głób, tak by całość się nie rozpadła i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie przez 20 minut.
2.Pomidory z puszki, posiekany czosnek, zioła,sól i pieprz mieszamy i wylewamy na obłożoną aluminiową folią formę (20x30).
3.Fenkuł kroimy jeszcze na połowę i kładziemy na sos pomidorowy.Delikatnie solimy i pieprzymy. Pomidory (uprzednio pozbywszy się tego twardego - brzmi to tak dwuznacznie ) kroimy w plasterki i kładziemy na fenkuły. Tak samo postępujemy z mozzarellą.
4.Zapiekamy w temp.180 przez ok 30 minut
ps.1 Zamiast jednej mozzareli można dodać 100g sera gorgonzola
ps.2 Doskolale smakuje z ciabattą.

750 g Kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
250 pomidorów z puszki
2 większe pomidory
2 szt mozzarella
2 łyżeczki ziół prowandzkich
sól i pieprz
1.Koper włoski przekrawamy na połówkę. Wycinamy ostrożnie głób, tak by całość się nie rozpadła i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie przez 20 minut.
2.Pomidory z puszki, posiekany czosnek, zioła,sól i pieprz mieszamy i wylewamy na obłożoną aluminiową folią formę (20x30).
3.Fenkuł kroimy jeszcze na połowę i kładziemy na sos pomidorowy.Delikatnie solimy i pieprzymy. Pomidory (uprzednio pozbywszy się tego twardego - brzmi to tak dwuznacznie ) kroimy w plasterki i kładziemy na fenkuły. Tak samo postępujemy z mozzarellą.
4.Zapiekamy w temp.180 przez ok 30 minut
ps.1 Zamiast jednej mozzareli można dodać 100g sera gorgonzola
ps.2 Doskolale smakuje z ciabattą.