Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zaskakujący biszkopt ze śmietaną i
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 860249" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]42028[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Biszkopt</strong></em></p><p>* 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie),</p><p>* 3/4 szklanki mąki krupczatki</p><p>* 2 łyżki kisielu cytrynowego</p><p>* 3/4 - 1 szklanki cukru</p><p>* 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>* 1 łyżka octu</p><p>* szczypta soli</p><p>(lub użyc swojego ulubionego przepisu na biszkopt)</p><p></p><p><em><strong>Przełożenie:</strong></em></p><p>* 400g śmietany gęstej (18%)</p><p>* 200 ml śmietany kremówki</p><p>* kilka, kilkanaście truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki</p><p></p><p><em><strong>Wierzch:</strong></em></p><p>* ok. 400 - 500 g truskawek (mrożone lub świeże ale lekko podmrożone)</p><p>* 1 galaretka truskawkowa</p><p>* 3/4 szklanki wody</p><p></p><p>Biszkopt:</p><p>Białka ubic ze szczyptą soli . Jak piana zacznie gęstniec, dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy. Żółtka włożyc do miseczki, wsypac do nich proszek do pieczenia i dodac ocet. Wymieszac widelczykiem, aż powstanie żółtkowa pianka. Piankę żółtkową dodajemy do piany i mieszamy dokładnie. Najlepiej trzepaczką rózgową. Teraz dp masy , przesiewamy mąkę wymieszaną z kisielem i dokładnie mieszamy (znów trzepaczką rózgową). </p><p>Pieczemy biszkopt w tortownicy o śr. 26 cm, przez ok. 45 minut, w temperaturze 180 stopni.</p><p>W czasie jak piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę kremówkę, którą po ubiciu mieszamy z kwaśną , gęstą śmietaną. Odkładamy 7-8 łyżek do drugiej miseczki i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy truskawki (małe sztuki lub pokrojone).</p><p>Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i natychmiast odpinamy brzeg tortownicy. Gorący biszkopt przeciąc na dwa blaty. </p><p>(Ja nacinam bardzo ostrym nożem wokół biszkoptu, na głębokośc ok. 3 mm a następnie w nacięcie wkładam mocną, ale cienką nitkę i energicznie ją &quot;zawiązuję&quot;. Biszkopt jest wtedy równiutko przecięty).</p><p>Zapinamy z powrotem obręcz tortownicy. Na ciągle gorący biszkopt ( ten dolny blat) wykładamy śmietanę z truskawkami i przykładamy drugim blatem. Wierzch od razu posmarowac odłożoną śmietaną.</p><p>Odstawic do wystygnięcia. </p><p>A teraz od razu bierzemy się za <strong>mus truskawkowy</strong></p><p>Podmrożone (lub lekko rozmrożone) truskawki przekładamy do miski. Galaretkę rozpuszczamy w podanej ilośco wody i natychmiast wlewamy do truskawek. Galaretka zaczyna prawie natychmiast tężec. Taką mocno stężoną masę truskawkowo-galaretkową, miksujemy (ja mam taką końcówkę do miksera, z nożykami). Powstanie nam truskawkowa pianka, którą wykładamy na przestudzony już biszkopt. </p><p>Wstawiamy do lodówki. Po 2-3 godzinach już jest gotowe do jedzenia. </p><p></p><p>[ATTACH=full]42029[/ATTACH]</p><p></p><p>* pomysł na przekładanie gorącego biszkoptu nie jest mój, ale za to wspaniale się sprawdza. Ze śmietany powstaje taki smaczny krem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 860249, member: 4258"] [ATTACH=full]42028[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Biszkopt[/B][/I] * 5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie), * 3/4 szklanki mąki krupczatki * 2 łyżki kisielu cytrynowego * 3/4 - 1 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka octu * szczypta soli (lub użyc swojego ulubionego przepisu na biszkopt) [I][B]Przełożenie:[/B][/I] * 400g śmietany gęstej (18%) * 200 ml śmietany kremówki * kilka, kilkanaście truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki [I][B]Wierzch:[/B][/I] * ok. 400 - 500 g truskawek (mrożone lub świeże ale lekko podmrożone) * 1 galaretka truskawkowa * 3/4 szklanki wody Biszkopt: Białka ubic ze szczyptą soli . Jak piana zacznie gęstniec, dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy. Żółtka włożyc do miseczki, wsypac do nich proszek do pieczenia i dodac ocet. Wymieszac widelczykiem, aż powstanie żółtkowa pianka. Piankę żółtkową dodajemy do piany i mieszamy dokładnie. Najlepiej trzepaczką rózgową. Teraz dp masy , przesiewamy mąkę wymieszaną z kisielem i dokładnie mieszamy (znów trzepaczką rózgową). Pieczemy biszkopt w tortownicy o śr. 26 cm, przez ok. 45 minut, w temperaturze 180 stopni. W czasie jak piecze się biszkopt, ubijamy śmietanę kremówkę, którą po ubiciu mieszamy z kwaśną , gęstą śmietaną. Odkładamy 7-8 łyżek do drugiej miseczki i wkładamy do lodówki. Do reszty dodajemy truskawki (małe sztuki lub pokrojone). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i natychmiast odpinamy brzeg tortownicy. Gorący biszkopt przeciąc na dwa blaty. (Ja nacinam bardzo ostrym nożem wokół biszkoptu, na głębokośc ok. 3 mm a następnie w nacięcie wkładam mocną, ale cienką nitkę i energicznie ją "zawiązuję". Biszkopt jest wtedy równiutko przecięty). Zapinamy z powrotem obręcz tortownicy. Na ciągle gorący biszkopt ( ten dolny blat) wykładamy śmietanę z truskawkami i przykładamy drugim blatem. Wierzch od razu posmarowac odłożoną śmietaną. Odstawic do wystygnięcia. A teraz od razu bierzemy się za [B]mus truskawkowy[/B] Podmrożone (lub lekko rozmrożone) truskawki przekładamy do miski. Galaretkę rozpuszczamy w podanej ilośco wody i natychmiast wlewamy do truskawek. Galaretka zaczyna prawie natychmiast tężec. Taką mocno stężoną masę truskawkowo-galaretkową, miksujemy (ja mam taką końcówkę do miksera, z nożykami). Powstanie nam truskawkowa pianka, którą wykładamy na przestudzony już biszkopt. Wstawiamy do lodówki. Po 2-3 godzinach już jest gotowe do jedzenia. [ATTACH=full]42029[/ATTACH] * pomysł na przekładanie gorącego biszkoptu nie jest mój, ale za to wspaniale się sprawdza. Ze śmietany powstaje taki smaczny krem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Zaskakujący biszkopt ze śmietaną i
Top
Bottom