Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami

http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1
zawijańce.jpg

Ciasto:

500g mąki

1 p suchych drożdży

50g cukru

szczypta soli

2 jajka

125 ml (1/8l)ciepłego mleka

100g roztopionego masła

Nadzienie:

60 g waniliowego budyniu bez cukru

50 ml mleka

700 ml mleka

100 g cukru

Syrop:

100ml mleka

50 g cukru

500 g mąki przesiać do miski i przemieszać z 1 opakowaniem suchych drożdży. Dodać 50 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 125 ml = 1/8 l ciepłego mleka, 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny. Wszystkie komponenty wymieszać mikserem najpierw na minimalnych a potem maksymalnych obrotach przez 5 minut. Ciasto zakryć i postawić w ciepłe miejsce.

Nadzienie:

Trochę zmieniłam proporcje nadzienia. 60 g waniliowego budyniu(który trzeba gotować)(bez cukru) zalać 50 ml mleka i dobrze wymieszać aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzać z 100 g cukru do pełnego rozpuszczenia. Gdy mleko zakipi,cieńką strużką wlać budyń i dobrze wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ostudzić.

Podrośnięte ciasto lekko posypać mąka,wyjąć z miski i jeszcze raz zagnieść. (Ja ciasto rozdzieliłam na dwie części) Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt,posmarować budyniem,posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.Pociąć na kawałki grubości 2 cm i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Jeszcze raz zostawić w ciepłym miejscu aby zawijańce podrosły. Piec w temp.200-220 C przez 10-15 minut. Gotowe zawijańce posmarować gorącym mlecznym syropem

Syrop:

100 ml mleka zagotować ,wsypać 50 g cukru i pogotować 10 minut.

Załączniki

• zawijańce.jpg
    zawijańce.jpg
    29.7 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,738
625
113
ja chyba sobie założę jaki filtr na twoje Janka wątki
eek2.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

bo zaraz chcę robić to samo co ty tam upichciłaś czy upiekłaś

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy