- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami
http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1
Ciasto:
500g mąki
1 p suchych drożdży
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml (1/8l)ciepłego mleka
100g roztopionego masła
Nadzienie:
60 g waniliowego budyniu bez cukru
50 ml mleka
700 ml mleka
100 g cukru
Syrop:
100ml mleka
50 g cukru
500 g mąki przesiać do miski i przemieszać z 1 opakowaniem suchych drożdży. Dodać 50 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 125 ml = 1/8 l ciepłego mleka, 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny. Wszystkie komponenty wymieszać mikserem najpierw na minimalnych a potem maksymalnych obrotach przez 5 minut. Ciasto zakryć i postawić w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Trochę zmieniłam proporcje nadzienia. 60 g waniliowego budyniu(który trzeba gotować)(bez cukru) zalać 50 ml mleka i dobrze wymieszać aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzać z 100 g cukru do pełnego rozpuszczenia. Gdy mleko zakipi,cieńką strużką wlać budyń i dobrze wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ostudzić.
Podrośnięte ciasto lekko posypać mąka,wyjąć z miski i jeszcze raz zagnieść. (Ja ciasto rozdzieliłam na dwie części) Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt,posmarować budyniem,posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.Pociąć na kawałki grubości 2 cm i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Jeszcze raz zostawić w ciepłym miejscu aby zawijańce podrosły. Piec w temp.200-220 C przez 10-15 minut. Gotowe zawijańce posmarować gorącym mlecznym syropem
Syrop:
100 ml mleka zagotować ,wsypać 50 g cukru i pogotować 10 minut.
http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1

Ciasto:
500g mąki
1 p suchych drożdży
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml (1/8l)ciepłego mleka
100g roztopionego masła
Nadzienie:
60 g waniliowego budyniu bez cukru
50 ml mleka
700 ml mleka
100 g cukru
Syrop:
100ml mleka
50 g cukru
500 g mąki przesiać do miski i przemieszać z 1 opakowaniem suchych drożdży. Dodać 50 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 125 ml = 1/8 l ciepłego mleka, 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny. Wszystkie komponenty wymieszać mikserem najpierw na minimalnych a potem maksymalnych obrotach przez 5 minut. Ciasto zakryć i postawić w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Trochę zmieniłam proporcje nadzienia. 60 g waniliowego budyniu(który trzeba gotować)(bez cukru) zalać 50 ml mleka i dobrze wymieszać aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzać z 100 g cukru do pełnego rozpuszczenia. Gdy mleko zakipi,cieńką strużką wlać budyń i dobrze wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ostudzić.
Podrośnięte ciasto lekko posypać mąka,wyjąć z miski i jeszcze raz zagnieść. (Ja ciasto rozdzieliłam na dwie części) Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt,posmarować budyniem,posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.Pociąć na kawałki grubości 2 cm i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Jeszcze raz zostawić w ciepłym miejscu aby zawijańce podrosły. Piec w temp.200-220 C przez 10-15 minut. Gotowe zawijańce posmarować gorącym mlecznym syropem
Syrop:
100 ml mleka zagotować ,wsypać 50 g cukru i pogotować 10 minut.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: