Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 944289" data-attributes="member: 421"><p><span style="color: #4169E1"><strong><span style="font-size: 26px">Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami</span></strong></span></p><p></p><p><a href="http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1" target="_blank">http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1</a></p><p>[ATTACH=full]49475[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>500g mąki</p><p></p><p>1 p suchych drożdży</p><p></p><p>50g cukru</p><p></p><p>szczypta soli</p><p></p><p>2 jajka</p><p></p><p>125 ml (1/8l)ciepłego mleka</p><p></p><p>100g roztopionego masła</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p></p><p>60 g waniliowego budyniu bez cukru</p><p></p><p>50 ml mleka</p><p></p><p>700 ml mleka</p><p></p><p>100 g cukru</p><p></p><p><strong>Syrop:</strong></p><p></p><p>100ml mleka</p><p></p><p>50 g cukru</p><p></p><p></p><p>500 g mąki przesiać do miski i przemieszać z 1 opakowaniem suchych drożdży. Dodać 50 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 125 ml = 1/8 l ciepłego mleka, 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny. Wszystkie komponenty wymieszać mikserem najpierw na minimalnych a potem maksymalnych obrotach przez 5 minut. Ciasto zakryć i postawić w ciepłe miejsce.</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p></p><p>Trochę zmieniłam proporcje nadzienia. 60 g waniliowego budyniu(który trzeba gotować)(bez cukru) zalać 50 ml mleka i dobrze wymieszać aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzać z 100 g cukru do pełnego rozpuszczenia. Gdy mleko zakipi,cieńką strużką wlać budyń i dobrze wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ostudzić.</p><p></p><p>Podrośnięte ciasto lekko posypać mąka,wyjąć z miski i jeszcze raz zagnieść. (Ja ciasto rozdzieliłam na dwie części) Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt,posmarować budyniem,posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.Pociąć na kawałki grubości 2 cm i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Jeszcze raz zostawić w ciepłym miejscu aby zawijańce podrosły. Piec w temp.200-220 C przez 10-15 minut. Gotowe zawijańce posmarować gorącym mlecznym syropem</p><p><strong></strong></p><p><strong>Syrop:</strong></p><p></p><p>100 ml mleka zagotować ,wsypać 50 g cukru i pogotować 10 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 944289, member: 421"] [COLOR=#4169E1][B][SIZE=14]Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami[/SIZE][/B][/COLOR][B][SIZE=14][/size][/B][SIZE=14][/SIZE] [URL="http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1"]http://vitoria.livejournal.com/40547.html#cutid1[/URL] [ATTACH=full]49475[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] 500g mąki 1 p suchych drożdży 50g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml (1/8l)ciepłego mleka 100g roztopionego masła [B]Nadzienie:[/B] 60 g waniliowego budyniu bez cukru 50 ml mleka 700 ml mleka 100 g cukru [B]Syrop:[/B] 100ml mleka 50 g cukru 500 g mąki przesiać do miski i przemieszać z 1 opakowaniem suchych drożdży. Dodać 50 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 125 ml = 1/8 l ciepłego mleka, 100 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny. Wszystkie komponenty wymieszać mikserem najpierw na minimalnych a potem maksymalnych obrotach przez 5 minut. Ciasto zakryć i postawić w ciepłe miejsce. [B]Nadzienie:[/B] Trochę zmieniłam proporcje nadzienia. 60 g waniliowego budyniu(który trzeba gotować)(bez cukru) zalać 50 ml mleka i dobrze wymieszać aby nie było grudek. 700 ml mleka podgrzać z 100 g cukru do pełnego rozpuszczenia. Gdy mleko zakipi,cieńką strużką wlać budyń i dobrze wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ostudzić. Podrośnięte ciasto lekko posypać mąka,wyjąć z miski i jeszcze raz zagnieść. (Ja ciasto rozdzieliłam na dwie części) Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt,posmarować budyniem,posypać rodzynkami. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od krótszej strony.Pociąć na kawałki grubości 2 cm i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem. Jeszcze raz zostawić w ciepłym miejscu aby zawijańce podrosły. Piec w temp.200-220 C przez 10-15 minut. Gotowe zawijańce posmarować gorącym mlecznym syropem [B] Syrop:[/B] 100 ml mleka zagotować ,wsypać 50 g cukru i pogotować 10 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Zawijańce z waniliowym budyniem i rodzynkami
Top
Bottom