Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Zbiteń*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 829023" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnęłam z książki Hyginy Seheń &quot;Kuchnia rosyjska&quot;. Bardzo ładne wyjaśnienie co do pochodzenia i zastosowania tego napoju zamieściłam w Niebie w gębie w Festiwalu Kuchni Rosyjskiej, a tutaj podam tylko sposób jego wykonania.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>15 dkg cukru</p><p>15 dkg miodu (mam tylko gryczany, może być inny)</p><p>2 listki laurowe</p><p>2 gożdziki</p><p>0,5 dkg cynamonu (dałam mielony)</p><p>0,5 dkg imbiru (wzięłam świeży utarty)</p><p>0,5 dkg kardamonu </p><p></p><p>Miód rozpuściłam w 5 szklankach wrzącej wody, dodałam cukier i pozostałe przyprawy, pogotowałam 10 - 15 minut i odstawiłam na kilka godzin pod przykryciem ( u mnie stał 4 godziny). Póżniej przecedziłam, kładąc na sitku pojedynczą warstwę zwilżonej i dobrze odciśniętej gazy. Zbiteń podaje się na gorąco.</p><p>Bardzo smaczny napój. Jest oczywiście inny, ale smakuje mi bardziej niż herbata (przynajmniej na razie). Zdrowy i prosty w wykonaniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 829023, member: 10341"] Przepis zaczerpnęłam z książki Hyginy Seheń "Kuchnia rosyjska". Bardzo ładne wyjaśnienie co do pochodzenia i zastosowania tego napoju zamieściłam w Niebie w gębie w Festiwalu Kuchni Rosyjskiej, a tutaj podam tylko sposób jego wykonania. [B]Składniki [/B]15 dkg cukru 15 dkg miodu (mam tylko gryczany, może być inny) 2 listki laurowe 2 gożdziki 0,5 dkg cynamonu (dałam mielony) 0,5 dkg imbiru (wzięłam świeży utarty) 0,5 dkg kardamonu Miód rozpuściłam w 5 szklankach wrzącej wody, dodałam cukier i pozostałe przyprawy, pogotowałam 10 - 15 minut i odstawiłam na kilka godzin pod przykryciem ( u mnie stał 4 godziny). Póżniej przecedziłam, kładąc na sitku pojedynczą warstwę zwilżonej i dobrze odciśniętej gazy. Zbiteń podaje się na gorąco. Bardzo smaczny napój. Jest oczywiście inny, ale smakuje mi bardziej niż herbata (przynajmniej na razie). Zdrowy i prosty w wykonaniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Zbiteń*
Top
Bottom