- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
czyli Light and spicy crumbed chicken z książki "Kids’ cooking for health"
12 polędwiczek kurzych (900g) – my tam po prostu użyłyśmy* 2 kurzych piersi pokrojonych w paski
1/3szklanki (50 g ) mąki
2 białka – lekko ubite
1/3szklanki (35g) bułki tartej
1/3 szklanki (55 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli czosnkowej – użyłyśmy prawdziwego czosnku, 2 ząbki poszły. Przetarte
1 łyżeczka pieprzy cytrynowego – użyłyśmy pieprzu i skórki startej z prawdziwej cytryny
Sól
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Połączyć : bułkę tartą, płatki, sól, pieprz, cytrynę, czosnek
Kuraka obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, wrzucić do ubitego białka a następnie wytaplać porządnie w mieszance z bułki i reszty.
Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu . Piec bez przykrycia przez ca 15 minut.
Podawać z ulubionymi sosami i cytryną.
U nas był jeszcze ryż smażony z jajkiem, sosem sojowym i szczypiorkiem.
Sos powstał z jogurtu greckiego, czosnku, cytryny i odrobiny sambal oelek
*my – bo gotowałam z córką. A raczej ona gotowała ja robiłam za kuchcika
12 polędwiczek kurzych (900g) – my tam po prostu użyłyśmy* 2 kurzych piersi pokrojonych w paski
1/3szklanki (50 g ) mąki
2 białka – lekko ubite
1/3szklanki (35g) bułki tartej
1/3 szklanki (55 g) pokruszonych płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli czosnkowej – użyłyśmy prawdziwego czosnku, 2 ząbki poszły. Przetarte
1 łyżeczka pieprzy cytrynowego – użyłyśmy pieprzu i skórki startej z prawdziwej cytryny
Sól
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Połączyć : bułkę tartą, płatki, sól, pieprz, cytrynę, czosnek
Kuraka obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, wrzucić do ubitego białka a następnie wytaplać porządnie w mieszance z bułki i reszty.
Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu . Piec bez przykrycia przez ca 15 minut.
Podawać z ulubionymi sosami i cytryną.
U nas był jeszcze ryż smażony z jajkiem, sosem sojowym i szczypiorkiem.
Sos powstał z jogurtu greckiego, czosnku, cytryny i odrobiny sambal oelek
*my – bo gotowałam z córką. A raczej ona gotowała ja robiłam za kuchcika

Ostatnią edycję dokonał moderator: